Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канада засилва военното си присъствие в Арктика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канада има намерение да засили военното си присъствие в Арктика, регион, който е богат на природни ресурси и който стана по-достъпен заради климатичните промени. Канадските намерения са изложени в 10-годишен стратегически план, представен от правителството на Джъстин Трюдо, предаде АФП, цитирана от БТА.

Планът е озаглавен „Стратегическа рамка за Арктика и Северна Канада“ и обхваща периода до 2030 г. В него Отава обяснява, че канадска Арктика поражда все повече интерес на международно равнище и е обект на нарастваща конкуренция от държавни и недържавни играчи, които се стремят да се възползват от богатството на природни ресурси и от стратегическата позиция на региона.

Нарастващата конкуренция и увеличеният достъп пораждат предизвикателства пред сигурността, на които Канада трябва да е готова да отговори, се подчертава в документа, който е плод на редица консултации водени в Големия канадски север, район, който обхваща 40 процента от площта на Канада и в който живеят 100 000 души.

Арктика е богата на минерали и въглеводороди и посредством Северозападния морски коридор, който преминава през канадския архипелаг корабите могат да спестяват над 7000 километра между Европа и Азия. Канадското правителство припомня, че туристическите кораби вече не са рядкост в арктическа Канада и по-специално през 2016 г. първи модерен чужд круизен кораб с 1000 пътници премина от единия до другия край на Северозападния пасаж.

В този контекст Отава казва, че е решена на упражнява суверенитета си върху този морски път, считан от редица страни за свободен за достъп международен проток - нещо, което Канада оспорва. Следователно страната ще започне процес по принуждаване на чуждите кораби да се идентифицират. През 2017 г. китайски кораб мина оттам, без да се е консултирал с Отава.

От съществено значение е да се увеличи военното присъствие на Канада, както и да се попречи на инциденти със сигурността в Арктика и в Севера и да се намесим, ако се наложи, се казва в документа.

Още повече, че от другата страна на Северния ледовит океан Русия откри много военни бази, припомня АФП.

Канада иска също така да увеличи способностите си за следене и контрол, по-специално чрез нови сателити.

И накрая Канада иска да засили сътрудничеството със съюзниците си и съседите си на север - САЩ и Дания, но също и да проучи възможностите за сътрудничество с Норвегия, за да засили наблюдението на региона като цяло, се казва в документа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна