Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По-силен от очакваното растеж на продажбите на дребно в САЩ през август

потребителско доверие;потребители

През август продажбите на дребно в САЩ се увеличиха по-силно от очакваното, нараствайки за шести пореден месец, което предполага, че потребителските разходи ще продължават да допринасят за растежа на водещата световна икономика във времена на увеличаващата се глобална несигурност.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през август се повишиха с 0,4% до 526,1 млрд. долара спрямо юли, когато нараснаха с 0,8% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,7%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромен растеж с 0,2 на сто.

Важно е да се отбележи, че потребителските разходи за стоки на дребно са ключов двигател за растежа на американската икономика, формирайки около две трети от брутния вътрешен продукт, като самите продажби на дребно пък представляват около 25% от личните потребителски разходи.

Това означава, че поредните силни данни за продажбите на дребно през миналия месец предполагат, че потребителските разходи ще продължават да бъдат важен двигател за икономическия растеж в САЩ и през третото тримесечие, след като през второто тримесечие те нараснаха с цели 4,7% (най-силен растеж от четири и половина години насам).

Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно останаха на нивото от юли, когато те се повишиха с 1,0%, докато продажбите на автомобили скочиха през август с цели 1,8%, отбелязвайки най-силно повишение от пет месеца насам.

Относително здравите нива на растеж при продажбите на автомобили предполагат, че потребителите все още имат доверие в американската икономика. По принцип автомобилните продажби отслабват когато икономиката се забавя, или когато американците са по-обезпокоени относно техните работни места.

Скок с 1,6% отбелязаха през август и продажбите по интернет, а с 1,4% - продажбите в центровете за домашни и градински пособия и материали като известните Home Depot и Lowe's.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, се повишиха очаквано през август с 0,3% след повишение с 0,9% през юли (лека низходяща ревизия от повишение с 1,05%). Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ. Поредният стабилен растеж на продажбите на "контролираната група" предполага солидно нарастване на потребителските разходи и през третото тримесечие след тяхното много силно представяне през второто тримесечие (скок с цели 4,7%) и след слабото им повишение в началото на годината.

Днешните по-добри от очакваното данни вероятно ще успокоят допълнително пазарните опасения за предстояща рецесия, но в същото време няма отслабят очакванията за ново понижение на основната американска лихва на заседанието на Фед през следващата седмица (на 17-и и 18-ти септември).


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020