Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължаващо забавяне на китайската икономика през август

Представянето на китайската икономика продължи да се влошава и през август, като индустриалното производство удари 17-годишно дъно, а продажбите на дребно и бизнес инвестициите нараснаха по-слабо от очакваното, показват данни на официалната статистика, които са поредно ясно доказателство, че търговската война между Вашингтон и Пекин. се отразява все по-негативно на бизнеса и на потребителите в Китай.

Индустриалното производство през август нарасна с едва 4,4% при очаквания за повишение с 5,2% и след увеличение през юли с 4,8%, като това е най-слабият производствен растеж от февруари 2002-а година насам, показват данни на Националното статистически бюро на Китай.

Стойността на индустриалния експорт се сви с 4,3%, отбелязвайки първо понижение от две години насам, тъй като тарифната война САЩ-Китай вреди сериозно на китайските производители.

През първите осем месец на годината индустриалното производство в Китай се увеличи с 5,6% спрямо същия период на 2018-а година след повишение с 5,8% през първите седем месеца.

Въпреки сигналите в последно време за отслабване на търговското напрежение между Вашингтон и Пекин и очакваното с голям интерес подновяване на преговорите в началото на октомври, редица икономисти и анализатори не смятат, че в скоро време може да се постигне устойчива търговска сделка.

Продажбите на дребно пък нараснаха през август със 7,5% (най-слабо повишение от април насам) след повишение със 7,6% през юли и очаквания за доста по-добро увеличение със 7,9 на сто, като тези данни са ново доказателство за продължаващо отслабване на потребителското доверие в Китай. От началото на годината продажбите на дребно се увеличиха с 8,2% след повишение с 8,3% през периода януари - юли.

Дълготрайните бизнес инвестиции също отбелязаха по-слаб от очакваното растеж през първите осем месец на годината, нараствайки с 5,5% след повишение с 5,7% през януари - юли, докато осредните прогнози бяха за увеличение с 5,6 на сто.

Днешните поредни слаби данни потвърждават, че бизнес активността в Китай продължава да се охлажда въпреки серията стимулиращи мерки от страна на управляващите в Пекин, поставяйки под въпроса ефективността на допълнителни по-бързи и силни стимули. Тези данни обаче подсилват предположенията, че Китайската централна банка ще се наложи да понижи някои от основните си лихвени ставки през тази седмица за пръв път от повече от три години насам, за да предотврати още по-рязко забавяне на бизнес активност, а не само да разчита на по-нататъшно намаляване на минималните задължителни резерви на търговските банки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна