Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обяви, че е поръчал нови санкции спрямо Иран

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в сряда, че е наредил на министъра на финансите Стивън Мнучин да "увеличи значително санкциите" налагани спрямо Иран в отговор на предполагаемото участие на Техеран в атаките през уикенда срещу саудитски петролни съоръжения.

Той не предостави допълнителни подробности относно предстоящите новите санкции спрямо Техеран, като само написа в туитър: "Току-що възложих на министъра на финансите да увеличи значително санкциите за държавата Иран !".

Този негов ход идва, след като Вашингтон обвини Иран, че стои зад последните въздушни атаки срещу големи петролни съоръжения в Саудистска Арбия на компанията "Сауди Арамко" (Saudi Aramco).

Техеран отрече многократно тези твърдения, а иранският президент Рохани заяви, че атаките са извършени от йеменските бунтовници хуси като "предупреждение" към Рияд да спре войната в Йемен.

По-рано Доналд Тръмп обмисляше възможността за евентуална военна реакция, след като саудитското разследване определи кой е отговорен за атаките, но също така настоя, че ако е възможно, би искал да избегне война с Иран.

Напрегнатите отношения между Иран и Съединените щати се влошиха допълнително през последната година, след като Тръмп оттегли САЩ от т.нар. иранско ядрено споразумение от 2015-а година и отново започна да налага санкции спрямо Техеран.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!