Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетърпение в ООН заради липсата на напредък по Кипърския въпрос

Антониу Гутериш на пресконференцията за откриващата се сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Много нетърпение има в Съвета за сигурност на ООН заради липсата на напредък по Кипърския въпрос, заяви генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш. Той призова лидерите на двете кипърски общности да постигнат споразумение поне по техническото задание за възобновяване на преговорите.

Много е важно двете страни в Кипър бързо да постигнат споразумение относно техническото задание, за да можем да започнем съществени преговори за уреждането на Кипърския въпрос, подчерта Гутериш в отговор на въпрос на Кипърската информационна агенция по време на пресконференцията за откриващата се 74-а сесия на Общото събрание на международната организация в Ню Йорк.

Той силно вярва, че политическият процес трябва да бъде възобновен и се надява преговорите този път да бъдат различни от всички предишни.

Генералният секретар на ООН изпрати много ясно съобщение до лидерите на двете кипърски общности, призовавайки ги за спешни действия, тъй като „сега е времето“.

„Виждам много нетърпение, специално в Съвета за сигурност, поради факта, че няма напредък. Така че аз вярвам, че налице са много добри причини страните да разберат, че поне по техническото задание трябва да постигнат споразумение“, каза Гутериш.

Продължилите цяла седмица в началото на септември интензивни консултации на специалния пратеник на Гутериш в Кипър Джейн Хол Лют с лидерите на кипърските гърци Никос Анастасиадис и на кипърските турци Мустафа Акънджъ не успяха да доведат до съгласие по условията за възобновяване на преговорите, прекъснати през юли 2017 г.

През следващата седмица Антониу Гутериш ще се срещне поотделно с Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, за да обсъдят и уточнят как ще продължи процесът.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна