Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спряха правата на олимпийския шампион на чук

Дилшод Назаров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Олимпийският шампион в хвърлянето на чук Дилшод Назаров от Таджикистан е временно със спрени състезателни права заради положителна допинг проба, взета преди осем години.

Назиров е дал пробата по време на световното първенство по лека атлетика през 2011 година в Даегу, Южна Корея, а в нея е открито наличието на забранения стероид туринабол. 37-годишният състезател от Таджикистан няма да участва на започващото на 27 септември световно в Доха и неговото наказание ще бъде определено допълнително.

Назаров бе едва десети на световното първенство през 2011-а, но четири години по-късно спечели сребро в Пекин. През 2016-а той стана и олимпийски шампион в Рио де Жанейро.

Бегачите на 5000 метра Майкъл Кибет и Даниел Симию няма да бъдат допуснати до участие в Доха, след като не са покрили антидопинговите изисквания, съобщиха представители на атлетическата федерация на Кения.

От местната федерация се надяваха, че Кибет и Симию, които бяха първи и втори на държавното първенство, ще получат разрешение да бягат в Доха. Те обаче не са покрили изискванията за четири допинг проби - три извън състезания и една по време на турнир.

Близо 60 кенийски лекоатлети бяха наказани по антидопинговите правила за последните пет години. Сред тях са олимпийският шампион на 1500 метра от Пекин - Асбел Кипроп, както и победителят в маратона в Рио - Джемайма Сумгонг.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна