Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на европейските борси след стартиране на процедура за импийчмънт на Доналд Тръмп

Европейските акции стартираха търговията в сряда със солидни понижения към триседмични дъна, следвайки снощния спад на Уолстрийт, тъй като инвеститорите реагират негативно на новината за започналото от Конгреса на САЩ разследване за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп. Сигналите за влошаване на реториката между САЩ и Китай преди очакваното в началото на октомври подновяване на търговките преговори на високо ниво пък поднови опасенията за глобалния икономически растеж.

Във вторник вечерта председателят на долната Камара в американския конгрес Нанси Пелоси обяви началото на разследване за импийчмънт срещу президентът Доналд Тръмп.

Въпреки че от историческа гледна точка, новините за президентски импийчмънт не оказват съществено негативно влияние на американските фондови пазари, вчерашната информация допринесе за обръщане на първоначалната позитивна посока на Уолстрийт и до спад на индекса DJIA със 142 пункта (понижение с 0,53%), на широкия индекс S&P500 - с 0,84% и на технологичния Nasdaq Composite - с 1,46%.

За подновеното напрежение на капиталовите пазари допринесе и доста острото изказване на Доналд Тръмп по отношение на търговските практики в Китай, което беше част от неговата реч, изнесена пред 74-та сесия на Общото събрание на ООН във вторник.

То беше последвано от ответна реакция от страна на китайския външен министър Ван И, който обвини Съединените щати в кулоарите на срещата на ООН, че се опитват да спрат развитието на неговата страна, като заяви, че двете държави трябва да се придържат към принципите на ненамеса във вътрешните работи една на друга и да не се опитват да налагат волята си една на друга.

Тази двустранна вербална атака поднови инвеститорските притеснения относно изхода от предстоящите търговски преговори САЩ-Китай в началото на октомври, като участниците на капиталовите пазари сякаш игнорират информация на агенция Синхуа, че Пекин е готов да купува повече американски селскостопански продукти, включително повече соя и свинско месо, като жест на добра воля преди подновяването на двустранните разговори.

Всички това се отрази негативно както на днешната търговия на акции на азиатските борси, така и на търговията на европейските фондови пазари. Японският индекс Nikkei приключи търговията в сряда с понижение от 0,36%, водещият китайски индекс Shanghai Composite - с 1% и индексът Hang Seng - със спад от 1,28%.

Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 пък се понижава през първата половина на днешната търговия с 1,4%, немският DAX 30 - с 1,26%, френският CAC 40 - с 1,63% и британският FTSE100 - с 0,97%.

Фючърсите на трите основни американски фондови индекси също са оцветени в червено на извънборсовата търговия на Уолстрийт, като фючърсите на DJIA се понижават с 0,2%, на S&P500 - с 0,26% и на Nasdaq100 - с 0,42%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна