Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай ще покаже свръхзвуков дрон и нови ракети на парад на 1 октомври

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай вероятно ще покаже нов свръхзвуков дрон и междуконтинентални балистични ракети на военен парад следващата седмица по повод 70-годишнината на управлението на Компартията, смятат базирани в Париж изследователи, предаде АФП.

Събитието на 1 октомври ще покаже „безпрецедентни“ конвенционални и ядрени балистични способности на китайската армия, съобщи парижката Фондация за стратегически изследвания в свой доклад.

Армията на Китай се опитва да държи плановете си скрити, като дори премества танкове посред нощ по време на приготовленията. Но изследователите използвали сателитни изображения, за да засекат техниката, която вероятно ще бъде показана.

Във вторник президентът Си Цзинпин ще приеме най-големия военен и граждански парад в историята на страната, както е обещал Пекин.

Китайското министерство на отбраната съобщи, че 15 000 бойци и 580 единици военна техника ще вземат участие в тържествения марш заедно с над 160 самолети и хеликоптери.

Пекин отрича парадът да е агресивна демонстрация на сила, но според френския доклад шоуто ще покаже „количествена и качествена модернизация“ на китайския балистичен арсенал. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени