Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забине Лаутеншлегер от ЕЦБ подаде изненадващо оставка

Забине Лаутеншлегер , член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Забине Лаутеншлегер ще подаде оставка като член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка, считано от 31-ви октомври, преди края на нейния пълен мандат, се казва в съобщение на ЕЦБ.

"Президентът на ЕЦБ Марио Драги ѝ благодари за нейната инструментална роля за подпомагане на създаването и ръководството на банковия надзор в цяла Европа, който е основен стълб на банковия съюз, както и за непоколебимата ѝ ангажираност към Европа“, посочва централната банка.

Забине Лаутеншлегер е член на изпълнителния и на управителния съвет на Европейската централна банка от 27 януари 2014 година и ще напусне важния пост в шестчленния Изпълнителен съвет на базираната Франкфурт банкова институция с две години предсрочно.

Според информация на "Уолстрийт джърнъл", повод за неочакваната оставка на най-високопоставения германски служител в ЕЦБ е, че г-жа Лаутеншлегер е влязла в спорове относно решението на централната банка от по-рано този месец да рестартира гигантската си програма за изкупуване на еврооблигации (програмата за "количествени улеснения).

Тя е третият служител на ЕЦБ, роден в Германия, който подава оставка от централната банка след политически спорове само в рамките на малко повече от осем години.

Двама други немски членове на ЕЦБ - бившият президент на Бундесбанк Аксел Вебер и бившият главен икономист на ЕЦБ Юрген Старк, се оттеглиха от централната банка през 2011-а година, след като те критикуваха решението ѝ да купува държавни облигации в рамките на еврозоната. Настоящият президент на Бундесбанк Йенс Вайдман пък многократно критикува тази програма за "количествени улеснения".

В същото време цялото германско обществено мнение е силно критично към експанзивната парична политика на ЕЦБ, а висшите германски длъжностни лица се притесняват, че чрез покупките на облигации, ЕЦБ несправедливо субсидира разточителните разходи на правителствата от Южна Европа.

Нейното напускане подчертава дълбоките различия в рамките на 25-членния съвет на ЕЦБ по отношение на начина за подкрепа на икономиката на еврозоната през период на забавящ се растеж и нарастващи външни заплахи. Тези противоречия водят до несигурност сред инвеститорите и, според някои анализатори, възпрепятстват реакцията на ЕЦБ на икономическите кризи.

Оставката на г-жа Лаутеншлегер може да се окаже доста скорошно предизвикателство пред Кристин Лагард, която ще застане начело на ЕЦБ от 1-ви ноември и ще трябва да подобри връзките с длъжностните лица от големите икономики на еврозоната и по-специално от Германия.

Сега европейските лидери ще трябва да се споразумеят за наследник на г-жа Лаутеншлегер, като вероятно ще трябва да намерят друг германец за нейния пост.

Самата оставка на Забине Лаутеншлегер ограничава времето за големи промени в изпълнителния съвет на ЕЦБ, тъй като петима от шестимата членове на изпълнителния борд трябва да напуснат банката през следващите 18 месеца.

Наскоро г-жа Лаутеншлегер помогна за ръководенето на новия орган на банковия надзор на ЕЦБ, който беше създаден по време на дълговата криза в еврозоната и който има за цел да прекъсне връзката между слабите правителства и банките.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна