Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит неизвестността причини свиване на британската икономика през второто тримесечие

Британската икономика се сви очаквано през второто тримесечие за пръв път от 2012-а година насам в резултат на спад на промишленото производство и на отслабване на бизнес инвестициите поради несигурността кога и как Обединеното кралство ще напусне ЕС, показват окончателни неревизирани данни на официалната британска статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се понижи през второто тримесечие с 0,2% след експанзия с 0,5% в началото на годината, потвърждавайки предварителната оценка на британската статистика. Това е първото свиване на британската икономика от последните три месеца на 2012-а година.

На годишна база растежът на БВП се забави до 1,3% от 2,1% през първото тримесечие и предварителна оценка за повишение с 1,2 сто, като по този начин петата най-голяма икономика в света отбеляза най-слаба експанзия от началото на 2018-а година.

Според британската статистика отрицателният икономически растеж се дължи отчасти "на изменението на бизнес активността с оглед на направените промени в първоначално планирана дата на излизане на Великобритания от Европейския съюз в края на март“.  Единственият положителен принос за БВП през второто тримесечие дойде от сектора на услугите, въпреки че и той отчете най-слаба растеж на тримесечна база от три години насам.

В същото време бизнес инвестициите се свиха с 0,4% след повишение с 0,8% през първото тримесечие, отбелязвайки спад на годишна база с 1,4%, докато домакинските разходи нараснаха с 0,4% на тримесечна база и с 1,1% спрямо година по-рано.

Промишленото производство пък се понижи през второто тримесечие с 1,8%, отбелязвайки най-голям спад на тримесечна база от шест години насам.

Свиването на британската икономика може да бъде и още по-сериозно, ако нямаше ръст на правителствените разходи с 4% (най-солиден растеж от края на 2008-а година насам) с оглед най-вече на увеличените разходи за здравеопазване, отбеляза ONS заяви.

Редица икономисти очакват икономиката на Великобритания да се върне към скромен растеж през третото тримесечие, въпреки че дългосрочните перспективи продължават да зависят от това как и кога ще се осъществи Брекзит.

По-рано този месец Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди, че Великобритания е изправена пред рецесия, ако напусне ЕС без двустранно споразумение.

Английската централна банка пък предупреди, че икономическият растеж може да бъде възпрепятстван, дори при избягване на негативния сценарий на Брекзит без сделка,  ако продължава да има неяснота относно сроковете и начина за напускане на Европейския съюз. През миналата седмица едни от членовете на АЦБ - Майкъл Сондърс дори заяви, че при какъвто и да е сценарий може да има намаляване на британската лихва.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна