Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин: Китай поддържа ангажимента "една държава, две системи" относно Хонконг

Реч на китайския президент Си Цзинпин на приема за Националния ден в Голямата зала на народа в Пекин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Си Цзинпин подчерта ангажимента на Китай да спазва принципа "една страна, две системи" в Хонконг, в светлината на продължаващите вече три месеца и половина протести в специалния административен регион, предаде АФП в понеделник.

Си Цзинпин коментира този въпрос по време на приема за Националния ден в Голямата зала на народа в Пекин  (държавна сграда, разположена в западния ръб на площад Тянанмън в Пекин, която се използва за законодателни и церемониални дейности от правителството на Китайската народна република и от управляващата Комунистическа партия) преди началото на честванията на 70-годишнината от основаването на Китайската народна република, започващи във вторник.

Пекин "ще приложи честно и точно принципите" на специални икономически и административни системи за бившата британска колония, подчерта китайският президент.

През миналата седмица Министерство на външните работи на Китай разкритикува Вашингтон във връзка с Хонконгския закон за правата на човека и демокрацията от 2019-а година, който може да позволи санкции на длъжностните лица в Китай и в неговия специален административен регион и който закон беше в основата на протестите в Хонконг.

Междувременно China Global Times съобщи, че протестиращите в Хонконг обмислят нова сериозна ескалация на напрежението,  водеща до насилие, като китайското издание цитира разузнавателната служба към хонконгската полиция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна