Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът леко поскъпна, но барел Брент остава под 60 долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Котировките на петрола отново поеха предпазливо нагоре тази сутрин в азиатската електронна сесия, след като най-големите производители в света отчетоха спад на добива за третото тримесечие. Възобновяването на саудитските доставки и опасенията за търсенето на суровината обаче продължиха да оказват натиск на цените, съобщи "Ройтерс".

Декемврийските фючърси на сорта Брент от Северно море, чиято стойност е референтна за Европа, поскъпнаха с 51 цента до 59,76 долара за барел. Американският лек суров петрол с доставка през ноември прибави 52 цента и един барел се търгуваше за 54,59 долара.

Предпазливото повишение обаче е факт, след като вчера петролът поевтиня силно, тъй като "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) възстанови изцяло производството и мощностите до нивата преди атаките от 14 септември срещу две ключови саудитски петролни съоръжения. Ноемврийските фючърсите на петрола Брент поевтиняха в понеделник с 1,87% към 60,75 долара за барел, като това беше последния ден на тяхната търговия, докато аналогичните фючърси на американския лек суров петрол се понижиха с 3,3?% към 54,07 долара за барел.

Цените и двата вида петрол отбелязаха най-големия си тримесечен спад за тази година заради забавянето на световния икономически растеж на фона на търговската война САЩ-Китай, като в рамките на третото тримесечие петрола поевтиня с цели 8,7% (с 0,6% в рамките на септември), а американският лек суров петрол - със 7,5% (и с 1,9% в рамките на отминалия месец).

В същото време обаче бяха оповестени данни, показващи намаляване на добивите на суров петрол от страна на най-големите световни производители.

Добивът в рамките на ОПЕК е намалял през септември до най-ниско равнище от осем години, достигайки 28,9 млн. барела дневно, което е със 750 хил. барела под нивата през август и най-слабо петролопроизводство от 2011-а година насам.

Другите водещи производители в лицето на САЩ и Русия също отчетоха спад на добивите за юли и септември. Руското производство спадна през миналия месец до 11,24 млн. барела от 11,29 млн. барела на ден през август, но все още остава над договорените в рамките на "ОПЕК+" нива.

Петролното производство в САЩ пък се понижи през юли с 276 хил. барела до 11,81 млн. барела на ден с оглед на спад на добивите в Персийския залив, показват данни на американската Енергийна информационна администрация (EIA). През април американското производство достигна рекорден връх от 12,12 млн. барела на ден.

Според последно проучване на Ройтерс сред водещи анализатори осреднената цена на петрол Брент през настоящата годна вероятно ще бъде около 65,19 долара за барел, а на американския лек суров петрол - около 57,96 долара за барел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна