Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Амал Клуни: ООН да получи правомощия да разследва смъртни случаи на журналисти

Амал Клуни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има наличие на огромна дупка в способностите на света да разследва поръчкови убийства на защитници на правата на човека и журналисти като саудитеца Джамал Хашоги, заяви Амал Клуни, спецпосланик на Великобритания за медийната свобода, пише в. „Гардиън“.

Клуни отбеляза още, че специалният докладчик на ООН Аниес Каламар, която е поела разследването на убийството на Хашоги, „е била принудена геройски да ръководи толкова мащабен случай със смешно малко ресурси“.

Според г-жа Клуни британското правителство трябва да създаде специализиран правен панел, който да подкрепи нов разследващ механизъм на ООН при подобни убийства.

Самата Каламар също е призовавала за подобен механизъм, посочвайки към „мащабна липса на отговорност“.

Публикуваният през юни от Каламар доклад за смъртта на Хашоги вини Саудитска Арабия в умишленото му убийство в консулството на Рияд в Истанбул на 2 октомври 2018 г.

Според всеки интервюиран от нея експерт не е възможно операция от този мащаб да се извърши без знанието на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

В изказване по повод утрешната годишнина от смъртта на Хашоги Каламар заявява, че предложението ѝ за постоянен разследващ механизъм на ООН „среща съпротива в организацията“, най-вече от лидери, решени да защитават националния суверенитет. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна