Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо свиване на промишлената активност в САЩ за втори пореден месец до 10-годишно дъно

Доналд Тръмп побърза да обвини Фед за слабите производствени данни

През септември промишлената активност в САЩ се сви изненадващо за втори пореден месец, отбелязвайки най-солиден спад от края на последната рецесия през периода 2007-2009 година, показват резултати от редовното проучване на Institute for Supply Management (ISM), които отразяват забавянето на глобалната, и в частност на американската икономика, на фона на търговската война с Китай.

Индексът ISM, измерващ активността на промишлените предприятия, се понижи изненадващо рязко до 47,8 пункта при очаквания за отскок обратно към и над ключовото ниво от 50 пункта и след като през август индексът се понижи до 49,1 пункта, излизайки за пръв път на негативна територия от 35 месеца насам. Това представлява най-ниско ниво на промишленият PMI индекс на САЩ от 10 години насам (от юни 2009-а година - края на последната американската икономическа рецесия).

Индексът на новите промишлени поръчки се повиши слабо до 47,3 от 47,2 пункта (най-ниско ниво от юни 2012-а година), но остава под важната бариера от 50,0 пункта, което е знак за понижение на промишлените поръчки за втори пореден месец . Индексът, оценяващ промишленото производство, се понижи до 47,3 пункта от 49,5 пункта през август.

В същото време индексът ISM, измерващ работната заетост в промишления сектор, спадна до 46,3 пункта от 47,4 пункта, което е знак, че за втори пореден месец има закриване на работни места в промишления сектор на САЩ.

Ценовият промишлен индекс се повиши през септември до 49,7 пункта от 46,0 пункта месец по-рано, но остава под важното ниво от 50,0 пункта, което е нов сигнал за развитието на дефлационен натиск.

"Мнозинството от анкетираните промишлени мениджъри отчитат непрекъснато намаляване на бизнес доверието. Септември е вторият пореден месец на свиването на промишления PMI, при това с още по-бързи темпове в сравнение с август", заяви председателят на ISM Тимъти Фиоре.

"Глобалната търговия остава най-важният проблем, което се вижда ясно от поредното свиване на новите експортни поръчки, което стартира от юли 2019-а година насам. Като цяло настроенията този месец остават предпазливи по отношение на краткосрочния растеж", заключи той.

Само три от 18-те отделни промишлени индустрии в САЩ отчитат растеж, според последното ISM проучване, което е значително под половината индустрии, намиращи се все още в експанзия през предишния месец.

Днешното много слабо проучване на ISM изглежда потвърждава, че американският промишлен сектор вече страда сериозно от търговската война с Китай и че забавянето на световната икономика вече обхваща и САЩ.

Аналогичното бизнес проучване на агенция IHS Markit, представено по-рано днес, се различава напълно от това на ISM, тъй като промишленият PMI индекс за САЩ нарасна през септември до 5-месечен връх от 51,1 пункта спрямо 50,3 пункта през август. Въпреки това американският промишлени сектор отчете най-слабото тримесечие от 2009-а година, отбелязва главният икономист на Markit Крис Уилямсън.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп побърза да обвини Федералния резерв за слабите производствени данни. във Федералния резерв във вторник.

"Както прогнозирах, Джей Пауъл и Федералният резерв позволиха на долара да стане толкова силен, особено по отношение на ВСИЧКИ други валути, че нашите производители са негативно засегнати. Федералната фондова лихва е прекалено висок. Те са техните най-лоши врагове, те нямат акъл. Жалко!", написа Тръмп в туитър.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени