Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три златни медала за САЩ на световното в Катар

Ноа Лайлс спечели златото на 200 м.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С три златни медала за Съединените щати завърши програмата на световното първенство по лека атлетика в Доха на 1 октомври.

Американецът Ноа Лайлс станаа шампион в бягането на 200 метра. 22-годишният спринтьор завърши с време 19.83 секунди, като изпревари Андре де Грас (Канада) с 19.95. Трети се нареди еквадорецът Алекс Киньонес с 19.98 секунди. По-рано на първенството Де Грас стана бронзов медалист на 100 метра.

Лайлс е двукратен световен първенец за младежи до 20 години, шампион от младежките Олимпийски игри и от младежките Панамерикански игри. Така той към тези отличия прибавя и първо злато от световното за мъже.

В бягането на 800 метра 22-годишният Донован Бразиър преодоля дистанцията за 1 минута, 42.34 секунди, поставяйки рекорд на световните първенства. Втори остана босненецът Амел Тука с 1:43.47, а третото място е за кениецът Фъргюсън Черуиъот Ротич с 1:43.82. Бразиър е и първият американец, който печели световната титла на тази дистанция

Третото злато за отбора на САЩ донесе Сам Кендрикс, който стана световен шампион на овчарския скок. 27-годишният Кендрикс взе златото с резултат 5.97 метра, като среброто остана за младия швед Арманд Дюплантис със същия резултат, но повече направени опити. Третата позиция и бронз взе европейският шампион от 2017-а година в зала Пьотър Лисек от Полша с 5.87.

Австралийката Келси Лий Барбър стана шампионка в дисциплината хвърляне на копие. 28-годишната Лий Барбър постигна резултат 66.56 метра, като изпревари китайката Шиин Лю с 65.88 метра. Трета се нареди друга китайка Хуъйхуъй Люй с 65.49 метра.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна