Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СТО подкрепи САЩ в спора за европейските субсидии на "Еърбъс"

Решението дава възможност на Вашингтон да въведе мита на европейски стоки за 7,5 млрд. долар

Световната търговска организация реши в сряда, че САЩ могат да наложат многомилиардни митнически тарифи върху европейския внос заради незаконните европейски субсидии на "Еърбъс" (Airbus). По този начин арбитрите от СТО дадоха зелена светлина за въвеждане на мита на стойност 7,5 млрд. долара, които да компенсират загубите на САЩ по случая с европейските субсидии за "Еърбъс".

Днешното решение на СТО може да доведе до отваряне на нов фронт на търговската война, провеждана от администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

"Ако САЩ решат да наложат разрешените от СТО противодействащи мерки, това ще тласне ЕС в ситуация, в която няма да имаме друг вариант освен да направим същото", реагира бързо на новината европейският комисар по търговията Сесилия Малмстром.

Според нея всички евентуални нови тарифи, наложени от САЩ, ще бъдат "недалновидни и контрапродуктивни".

Малмстрьом заяви, че както ЕС, така и САЩ са виновни за субсидирането респективно на "Еърбъс" и на "Боинг" и че "взаимното налагане на мерки за противодействие" само ще причини вреда на бизнеса и на хората от двете страни на Атлантическия океан.

Европейският комисар по търговия обаче посочи, че ЕС желае нов режим на самолетните субсидии и постигне на напредък с Вашингтон по този спорен въпрос.

Вашингтон твърди, че "Еърбъс" получава незаконно финансиране от европейските правителства на Германия, Франция, Испания и Обединеното кралство от десетилетия, докато Европа отвърна с твърденията, че американците пък субсидират "Боинг" (Boeing).

Преди това Световната търговска организация реши, че и двете компании са получавали незаконна държавна помощ.

Компанията "Еърбъс" направи собствено изявление, в което главният изпълнителен директор Гийом Фари заяви: "Еърбъс" ще продължи да работи със своите американски партньори, клиенти и доставчици, за да се справи с всички потенциални последици от такива тарифи, които биха били бариера срещу свободната търговия и биха имали отрицателно въздействие не само върху самите американски авиопревозвачи, но също така и върху работните места, доставчиците и въздушни пътници в САЩ “.

Гийом Фари добави, че американската верига за доставки на "Еърбъс" поддържа 275 000 работни места в 40 американски щата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна