Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицейският час не попречи на протестите в Багдад

Протест в Багдад
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иракските сили за сигурност откриха днес предупредителен огън в опит да разпръсне протестиращи, които 3 пореден ден организират демонстрации в Багдад, въпреки полицейския час, влязъл в сила тази сутрин до второ нареждане, предаде АФП.

Премиерът Адел Абдел Махди нареди забраната за движение на автомобили и хора в столицата от 5 часа, за да потуши демонстрациите срещу безработицата и корупцията на държавно ниво.

Хаотичните протести и сблъсъците с полицията в Багдад и в няколко южни градове доведоха до смъртта на поне 12 демонстранти и един полицай. Над 400 са ранените за последните 3 дни, по данни на здравните власти.

Днес сутринта части за борба с безредиците стреляха предупредително във въздуха, за да разпръснат няколко десетки души, събрали се на емблематичния площад „Тахрир“ в нарушение на полицейския час.

„Спахме тук, за да не успее полицията да заеме мястото“, каза пред АФП един от демонстрантите, преди да бъде изтласкан от органите на реда в прилежащите улици.

Напрежението се засилва от почти абсолютната липса на интернет, затварянето на правителствени офиси в Багдад и от призивите на радикалния шиитски духовник Муктада Садр към „обща стачка“.

Пред изгрев двойна експлозия разтърси Зелената зона, в която се намират министерства и посолства и която бе ударена от две ракети миналата седмица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна