Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на експанзията в сферата на услугите в САЩ до 3-годишно дъно

През септември бизнес експанзията на компаниите извън промишления сектор на САЩ (на тези от сферата на услугите) отслабна изненадващо рязко до тригодишното дъно, показва проучване на Institute for Supply Management (ISM).

Това е знак за влошаване на бизнес условия в този важен за американската икономика сектор, след като по-рано тази седмица ISM отчете силен спад на промишлената активност в САЩ до 10-годишно дъно. Днешно проучване сякаш е и доказателство, че слабостта в промишлеността започва да се прехвърля и към сферата на услугите, като двете проучвания взети заедно могат да подновят опасенията за предстояща икономическа рецесия.

Индексът ISM, измерващ активността извън промишлеността, падна рязко през септември до 52,6 пункта от 56,4 пункта през август и очаквания за доста по-скромно понижение към 55,0 пункта, достигайки най-ниско ниво от август 2016-а година насам.

Индексът, измерващ новите поръчки, падна силно с 6,6 пункта до 53,7 пункта, въпреки че индексът само на новите експортни поръчки нарасна до 52,0 от 50,5 пункта.

Индексът ISM, оценяващ бизнес активността (производствения индекс) в сферата на услугите (непромишлената сфера), пък падна до 55,2 от 61,5 пункта през август, докато компонентата, отчитаща работната заетост в този важен за американската икономика сектор, се срина от 53,1 до 50,4 пункта, достигайки най-ниско ниво от февруари 2014-а година.  Трябва да се има предвид, че именно сферата на услугите е основен генератор при разкриването на нови работни места, като слабият септемврийски индекс сякаш не говори добре за утрешните официални данни за американския трудов пазар в началото на есента.

Повишение до 60,0 от 58,2 пункта месец по-рано пък бележи ценовият индекс в сферата на услугите, което сякаш е сигнал за засилващ се инфлационен натиск във водещата световна икономика.

Секторът на услугите е ключов за растежа на водещата световна икономика, тъй като формира близо 80% от брутния вътрешен продукт на страната. В същото време трудовата заетост в сферата на услугите формира над 80% от общата заетост в частния сектор на САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна