Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на BP Боб Дъдли се пенсионира догодина

Главният изпълнителен директор на BP Боб Дъдли се пенсионира
Снимка: Ройтерс

Британската мултинационална петролна и газова компания BP (по-известна преди години като British Petroleum) заяви в петък, че нейният главен изпълнителен директор Боб Дъдли ще се пенсионира през следващата година, след като почти десетилетие беше начело на базирания в Лондон енергиен гигант след мащабната криза с нефтената платформа "Дийпуотър Хърайзън" от 2010-а година.

Той ще бъде наследен от 49-годишния Бърнард Луни, който в момента е изпълнителен директор в сектора за проучване и производство на BP и който ще се присъедини към борда на директорите на 5-и февруари догодина, съобщиха от компанията.

Боб Дъдли пое юздите като изпълнителен директор от Тони Хейуърд през 2010-а година, като именно той пое отговорността за ограничаването и почистването на нефтения разлив в Мексиканския залив, след като при експлозия на платформата "Дийпуотър Хърайзън" през април 2010-а година загинаха 11 работници и и се разрази най-вредоносния разлив на нефт в американската история. Дъдли също така управляваше компанията и при срива на петролните цени преди години, който принуди цялата индустрия да намали разходите и да се приспособи към свят на по-евтин суров петрол.

"По време на мандата си той оглавяваше възстановяването от аварията в Deepwater Horizon, изграждането наново на BP като една по-силна, по-безопасна компания и това му помага да си спечели позицията на един от лидерите в енергийния сектор“, заяви председателят на управителния борд на енергийния гигант Хелге Лунд. "Тази компания - и всъщност цялата индустрия - му дължат голяма благодарност.“

Преди да стане изпълнителен директор, Боб Дъдли управлява съвместното предприятие на BP с група руски милиардери - компанията TNK-BP Ltd., но беше принуден да я напусне през 2008-а година след спор за контрол над компанията.

Дъдли официално ще се оттегли като изпълнителен директор през февруари догодина и ще се пенсионира през март.

Неговият наследник Бърнард Луни пък управлява бизнеса на BP в сектора за проучване и производство от април 2016 година  и е член на изпълнителния мениджърски екип на групата от ноември 2010 година, съобщиха от компанията. Основната годишна заплата на новият шеф Луни ще бъде 1,3 милиона GBP (1,6 милиона долара), заявиха от BP.

Ламар Маккей, заместник-изпълнителен директор на BP, ще изпълнява функцията на главен преходен директор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна