Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хайко Маас: САЩ избраха "пътя на конфронтация" с ЕС по отношение на митата

Официални европейски представители заявиха в петък, че се надяват да ангажират САЩ с провеждането на разговори относно новите митнически тарифи, които Вашингтон наложи на ЕС, като в същото време посочиха, че при необходимост Европа е готова да отговори с контрамита върху вноса на американски стоки.

Германският външен министър Хайко Маас посочи, че правителството на САЩ е "тръгнало по пътя на конфронтация“, след като администрацията на Тръмп въведе високи налози върху вноса на редица стоки от ЕС, предаде Асошиейтед прес.

САЩ определиха тези нови мита, след като получиха одобрението от Световната търговска организация във връзка с европейските субсидиите за водещия производител на самолети "Еърбъс". ЕС обаче очаква подобно решение в негова полза от страна на СТО по отношение на американските субсидии за "Боинг", което би позволили на съюза да определи свои налози за американски стоки.

"ЕС трябва да реагира и вероятно ще увеличи от своя страна наказателните мита за американски стоки след одобрението на СТО", написа Хайко Маас в туитър, позовавайки се очевидно на жалбата на ЕС в Световната търговска организация по отношение на субсидиите за "Боинг".

Маас обаче заяви, че ЕС "остава готов да договори съвместни правила за субсидии за авиационната индустрия". "Все още можем да предотвратим допълнителни щети", написа той. в туитър.

Определените от САЩ нови мита върху европейски стоки няма да влязат в сила преди 18-и октомври, като по този начин Вашингтон си остава малко пространство за преговори с Брюксел.

Испанското правителство също изрази известна надежда, като министърът на земеделието Луис Планас каза, "все още има възможност за преговори."

"Правителството на Испания иска да окаже целия натиск, на който е способно", допълни той, като посочи, че Мадрид ще се опита да натисне Европейската комисия за премахване на селскостопанските продукти от американския списък със стоки, подлежащи на обмитяване.

Той също каза, че правителството ще подкрепи своите производители на зехтин, маслини, свинско месо и сирене, тъй като именно този бизнес е най-уязвим от новите американски мита.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени