Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джером Пауъл защити независимостта на Федералния резерв

Джером Пауъл и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник председателят на Федералния резерв Джером Пауъл подчерта значението на независимата централна банка на фона на постоянната критика по отношение на паричната политика на Фед от президента Тръмп през последните седмици.

По време на премиерата на документален филм за покойния Маринър Екълс - председателят на Фед от 1934 до 1948 година, г-н. Пауъл се фокусира върху усилията на своя предшественик да отдалечи централната банка от политически съображения.

"От моя гледна точка като председател на Фед, той е отговорен повече от всеки друг за факта, че днес Съединените щати имат независима централна банка - централна банка, способна да взема решения в дългосрочен план в най-добър интерес на икономиката, без оглед на политическия натиск към момента", каза Джером Пауъл за Маринър Екълс.

Забележките му идват в момент, когато Федералния резерв е изправен пред безпрецедентна публична критика от страна на президента на САЩ, който твърди, че централната банка не е понижил достатъчно лихвените проценти.

В последната си атака срещу централната банка, Доналд Тръмп заяви чрез туитър на 1-ви октомври, че лихвените проценти са твърде високи и че служителите на ФЕД "са най-лошите ни врагове, като те нямат акъл. Покъртително!".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна