Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на активността в сферата на услугите на Китай към 7-месечно дъно

Общата бизнес активност се подобри до 5-месечен връх

Снимка: Уикипедия

През септември активността в китайския сектор на услугите се забави до 7-месечно дъно въпреки нарастване на новите поръчки, като в същото време общата бизнес активност се подобри до 5-месечен връх, показват резултати от частно проучване на агенциите Caixin и Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите, се понижи през септември до 51,3 пункта от 52,1 пункта през август и очаквания за по-сдържано понижение към 52,0 пункта, като това е най-ниското негово ниво от февруари насам.

Частното проучване  е в съответствие с аналогичния официален индикатор за бизнес активността в непроизводствения сектор, публикуван седмица по-рано от Националното статистическо бюро на Китай, който отчете слабо понижение до 53,7 от 53,8 пункта.

Според Caixin позитивно влияние върху активността в сферата на услугите през септември оказва рязкото повишение на PMI индекса на новите поръчки до най-високо ниво от януари 2018-а година поради по-силно потребителско търсене, но в същото време оперативните разходи удариха годишен връх поради нарастване на разходите за труд, горива и суровини.

Въпреки отслабващата експанзия в сферата на услугите, която по принцип формира повече от половината от икономиката на Китай, общия PMI индекс на агенциите Caixin и Markit (включващ промишления и сектора на услугите) нарасна през септември до 51,9 пункта (най-високо ниво от април) от 51,6 пункта месец по-рано, тъй като промишленият PMI индекс на Caixin Insight Group и Markit се повиши рязко в началото на есента до 51,4 пункта от 50,4 пункта  през август, достигайки най-високо ниво от февруари 2018-а година насам.

Коментирайки днешните данни, директорът за макроикономически анализ в компанията CEBM Group - Чжъншън Чжунд заяви: "Китайската икономика показа признаци на оскъдно възстановяване през септември, тъй като пазарът на труда се подобри и вътрешното търсене се увеличи с по-бързи темпове. Флуктуацията във валутния курс на юана обаче, както и  нарастването на разходите за труд и суровини увеличи натиска върху компаниите, което ограничи бизнес нагласите".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна