Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на британската лира след опасения, че Брекзит преговорите са пред провал

Британската лира достигна едномесечни дъна спрямо еврото и долара по време на търговията във вторник след информации, че Брекзит преговорите между Великобритания и Европейския съюз са близо до провал.

Само 23 дни преди планираното за 31-ви октомври излизане на Обединеното кралство от ЕС няма никакви сигнали, че безизходицата между Лондон и Брюксел може да бъде преодоляна, като и двете преговарящи страни изглежда се обвиняват една на друга, че те са причината за ново отлагане, или за Брекзит без сделка.

Днешното поевтиняване на британската валута беше провокирано от информацията, че Ангела Меркел и Борис Джонсън са разговаряли по телефона рано тази сутрин, като немският канцлер е дала ясно да се разбере, че Брекзит сделка е "твърде невероятна", освен ако Великобритания не остави Северна Ирландия в европейския митнически съюз.

Източникът на Би Би Си, който съобщи за този разговор, допълни, че ако призивът на Меркел представлява "нова установена позиция на ЕС, тогава това означава, че сделката по същество е невъзможна не само сега, но и завинаги".

Последва обвинение от страна на председателя на Европейския съвет Доналд Туск спрямо британския премиер Борис Джонсън, че последният разиграва "глупава игра на обвинения" в Брекзит преговорите.

Междувременно Институтът за фискални изследвания (IFS) публикува доклад, според който излизана на Великобритания от ЕС без споразумение може да удвои британския бюджетен дефицит до около 100 млрд. паунда.

Всички това допринесе за поевтиняване на британската лира с 0,65% към 1,2207 долара, тествайки отново едномесечното дъно малко над 1,2200 нивото от 1-ви октомври. В същото време еврото поскъпва с 0,8% към нов едномесечен връх точно под 0,9000 паунда - най-високо ниво за единната валута от 9-и септември насам.

Според анализатори, индикациите, че преговорите са пред провал, могат да доведат отново на прицел нивата на британската лира около 1,2000 долара още преди крайния Брекзит срок на 31-ви октомври.

Графика на британска лира/ долар

Опасенията за провал на Брекзит преговорите причиниха и бягство на инвеститорите от фондовите борси към покупките на британски и германски държавни ценни книжа, с оглед на техния статут на "финансово убежище", което пък доведе до понижение на тяхната доходност.

Доходността на 2-годишните краткосрочни немски книжа се понижава с 1,4 пункта към -0,782%, на 10-годишните книжа - с 1,5 базисни пункта към -0,587% и на 30-годишните дългосрочни облигации  - към -0,067%.

В същото време доходността на 2-годишните британски дългови книжа се понижи с 5 базисни пункта към 0,311%, на 10-годишните облигации  - с 3,8 пункта към 0,414% и на 30-годишните книжа на Обединеното кралство - с 2,1 пункта към 0,916%.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени