Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязък спад на Уолстрийт заради притесения около предстоящите търговските преговори САЩ-Китай

Във вторник фондовите борси Уолстрийт стартираха със солидни понижения с оглед на подновяване на инвеститорските притеснения относно възможността за прогрес на предстоящия нов кръг от търговските преговори на високо ниво между САЩ и Китай.

Преди стартирането на преговорите на 10-и октомври във Вашингтон се повиха редица информации и новини, поставящия под въпрос постигането на позитивни резултати, като при евентуален преговорен провал САЩ планират да въведат на 15-и октомври мита от цели 30% върху вноса на китайски стоки за 250 млрд. долара.

Късно снощи правителството на САЩ разшири своя търговски "черен списък", включвайки в него някои от най-добрите стартъпи за изкуствен интелект в Китай, наказвайки по този начин Пекин за отношението му към уйгурските мюсюлмани и други, предимно мюсюлмански етнически малцинства в страната.

По-рано днес пък Блумбърг цитира свои източници, според които администрацията на президента Тръмп продължава напред с дискусиите около въвеждането на възможни ограничения на притока на капитали в Китай с акцент върху инвестициите, направени от правителствените пенсионни фондове в САЩ

Инвеститорският песимизъм се подсили и от информация на South China Morning Post, че Китай вече е понижил очакванията си относно напредъка в търговските преговори във Вашингтон, които ще се проведат по-късно тази седмица и вероятно ще съкрати престоя на своята делегация, водена от вицепремиера Лю Хъ, в американската столица с един ден.

Всички това парира голяма част от надеждите в последно време за предстоящ пробив в търговските преговори САЩ-Китай по-късно тази седмица, което доведе до ясно изразен спад на американските акции, търгувани на Уолстрийт.

Отправените от новия шеф на МВФ Кристалина Георгиева предупреждения, че търговската война ще нанесе загуба на световната икономика в размер на 700 млрд. долара до 2020-а година, също допринасят за днешното напрежение на фондовите борси.

Индексът DJIA се понижава с близо 290 пункта (спад с 1,07%), широкият индекс S&P500 - с 1,20% и технологичният Nasdaq Composite - с 1,18%. По този начин и трите водещи фондови индекса задълбочават вчерашните си спадове с между 0,3%  и 0,5%.

Спадът на индекса на сините чипове DJIA е воден най-вече от рязко понижение на акциите на Cisco - с 2,45%, на банките JP Mogan Chase и Goldman Sachs - съответно с 2,23% и с 1,74%, на Boeing - с 1,66%  и на IBM - с 2,07%.

Информациите, че САЩ обмислят делистване на китайските компании от американските борси пък провокира силен спад на акциите на Alibaba - с 3,24%, на JD.com - с 2,39% и на Baidu - с 1,62%.

Новината, че търговско министерство на САЩ е разширило своя "черен списък" с осем технологични китайски компании подложи на натиск от продажби американски доставчици на технологични компоненти и части, като акциите на Nvidia Corp поевтиняват с 3,56%, а на Ambarella Inc - с близо 10%.

Общият индекс на компаниите за полупроводникова техника - Philadelphia Semiconductor index се понижава с 2,7%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна