Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собствениците на кучета живеят по-дълго

Снимка: Моника Йончева

Собствениците на кучета живеят по-дълго, показват две нови изследвания, цитирани от в. "Дейли мейл".

Рискът за възрастните хора, които живеят сами, да умрат е с една трета по-малък, ако имат рунтав приятел, твърдят шведски учени, предаде БТА.

Самотата е враг на възрастните хора, като не само им пречи да са щастливи, но често увеличава риска от смърт или хронична болест.

Американската асоциация за сърдечно здраве поясни в съпътстващо изявление, че макар и резултатите да не доказват точно, че кучетата допринасят за по-доброто здраве на стопаните си, има доста надеждни данни, че те са полезни за възрастните хора.

Рискът от смърт по каквато и да е причина е по-нисък за собствениците на кучета. Вероятността те да умрат от инфаркт е с 65 процента  по-малка, а от инсулт - с 31 процента. Такива хора имат по-голям шанс да живеят по-дълго след сърдечносъдов инцидент от тези, които са в един дом с партньор или деца.

За  новите две изследвания учените са прегледали данните за всички на възраст от 40 до 85 години, хоспитализирани заради инфаркт или инсулт от 2001 г. до 2012 г. Пет процента от преживелите инсулт имали кучета. Рискът от смърт за тях се оказал с 27 процента по-малък. При наличие на съпруг или деца в дома рискът от смърт намалявал само с 12 процента.

За  преживелите инфаркт рискът от смърт намалявал с 33 процента, ако се прибирали при куче, и само с 15 процента, ако у дома ги чакал партньор или деца.

Във второто изследване учени от университета в Торонто са разгледали данни за повече от 3,8 милиона души, обхванати в 10 предишни изследвания. Резултатите им показват още по-голяма полза от кучето в къщи.

Хората с кучета с 24 процента по-нисък риск от смърт по каквато и да е причина, с 65 процента по-нисък риск от смърт след инфаркт и 31 процента по-малка вероятност да умрат заради сърдечносъдово заболяване.

Това никак не е чудно, като се има предвид установеното от други изследвания, че хората с кучета са с по-нисък холестерол и кръвно налягане и заради любимеца си най-редовно излизат на разходка.

Ползата от кучетата обаче не е само физическа, те допринасят и за психичното здраве на човека. Около 40 процента от възрастните американци споделят, че се чувстват изолирани или самотни, а кучето разсейва тези тревоги.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!