Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кърджали продължава приемът на заявления за помощ за отопление

Снимка: архив

Продължава приемането на заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление през отоплителен сезон 2019-2020 г., съобщи Цветомир Хаджиев, директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" Кърджали.

Приемът на документите ще продължи до 31 октомври в дирекциите "Социално подпомагане" по настоящ адрес.

Заявлението-декларация може да се получи в съответната дирекция или да се изтегли от интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане.

Хаджиев посочи, че се увеличава размерът на помощта за отопление, като базата за определянето му нараства от 385 кВтч на 500 кВтч. Конкретният й размер предстои да се определи на база на осреднената крайна продажна цена на електроенергията за битови потребители, изчислена към 31 октомври.

През миналата година той беше 374,15 лв или 74,83 лв на месечна база. За тази година е 465,90лв или на месец 93,18лв. Помощта се предоставя за 5 месеца в периода 1 ноември - 31 март.

Предвиденото увеличение с 5.7% на пенсиите от 1 юли няма да се отрази на правото на достъп до този вид помощ, уверява Хаджиев.

За новия отоплителен сезон като основа при определянето на диференцирания доход за отопление ще служи въведеният нов "Базов доход за отопление" в размер на 150 лв., който е равен на двойния размер на определения месечен гарантиран минимален доход.

Помощите ще обхванат повече лица от рисковите групи - възрастните хора, хората с увреждания и родителите, които отглеждат сами децата си, включени в образователния процес.

Въведени са и три нови целеви групи - деца, които не ходят на училище, деца, които не ходят на училище, но са регистрирани в дирекции "Бюро по труда" и родители, отглеждащи деца, които не ходят на училище.

По данни на Агенцията за социално подпомагане общо 209 647 лица и семейства са били подпомогнати с целева помощ през миналия отоплителен сезон.

Чуйте цялото интервю на Ангел Шенков с Цветомир Хаджиев в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!