Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Фигаро“: Тръмп предаде съюзниците си в Близкия Изток

Донард Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С обаждането си в неделя на президента на Турция Ердоган президентът на САЩ Доналд Тръмп реши съдбата на кюрдските съюзници на Запада, сражавали се активно срещу „Ислямска държава“, пише „Фигаро“.

Това, от гледна точка на кюрдите – предателство, ги хвърля в ръцете на Турция и ще ги подтикне към съюз с Башар Асад и руските му покровители, пише Филип Жели в статия за френското издание.

Успоредно с това Тръмп се изкушава да остави Афганистан на талибаните, 18 години след началото на най-дългата война в историята на САЩ, пише авторът и добавя, че Америка е на път да се изтегли и от Ирак, което ще развърже ръцете на регионалния й враг №1 – Иран.

Отстъплението на Тръмп е израз на поражението на САЩ в Близкия Изток, коментира Жели и добавя, че американският президент се опитва да затвори страницата на авантюра, струвала 2 трилиона долара, 7 000 американски жертви и 300 000 убити цивилни, без да се броят тези в Сирия.

Това прилича на фиаско, а победители изглеждат Путинска Русия, Иран със своите въоръжени милиции, кървавият режим в Дамаск и опитващата се да се възроди „Ислямска държава“. Отстъплението на Тръмп ще струва скъпо на съюзниците на Америка, включително и на Франция, пише още Филип Жели.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон се срещна с представителка на предвожданите от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС), за да изрази солидарността на Париж с тях в битката им срещу групировката "Ислямска държава" в региона, предаде Ройтерс.

 В изявление на кабинета на Макрон се казва, че срещата на президента с говорителката на СДС Джихане Ахмед е била възможност отново да се заяви, че Франция продължава да е силно разтревожена от изгледите за турска военна операция в Сирия.

Турция обяви, че е готова да навлезе в Североизточна Сирия, след като САЩ започнаха да изтеглят войските си от турско-сирийската граница.

Решението на американския президент Доналд Тръмп за изтегляне на войските представлява внезапна промяна в политиката на САЩ за Сирия и е силно критикувано във Вашингтон като предателство към кюрдите, които са американски съюзници.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!