Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит без сделка може да причини недостиг на пресни полодове и зеленчуци на Острова

Брекзит без сделка може да причини недостиг на пресни плодове и зеленчуци в Обединеното кралство поради възможни заплахи за времево-зависимите вериги за доставки, предупреди британското правителство, съобщава Блумбърг.

Естеството "точно навреме" на хранителната логистика във Великобритания, чрез която се внася половината храна, изяждана от британците, означава, че дори кратки закъснения на границата биха могли да намалят наличието на стоки с "ограничен кратък срок на годност“, се посочва в актуализиран доклад на правителството за готовността на Великобритания за евентуално хаотичен и неконтролирано излизане от ЕС.

Трябва да се има предвид, че около 30% от храната, консумирани в Обединеното кралство, идват от други страни от Европейския съюз.

Британското правителство също така увеличи възможността да се пренебрегнат правилата на ЕС, които дават специални гаранции за храни, произхождащи от определен регион, като Шампанското или сиренето Фета. Насоките на ЕС гарантират, че повече от 3000 вида селскостопански продукти се възползват от тези така наречени географски показатели.

В доклада правителството посочва, че при сценарий на Брекзит без сделка от Великобритания вече няма да се изисква да признава този статут на стоките с произход и се отбеляза, че ЕС все още не е официално отправил такова искане. Обединеното кралство ще установи своя собствена подобна рамка на 31-ви октомври, за да осигури постоянната защита на британските продукти на вътрешните пазари.

През миналия месец британската верига супермаркети Wm Morrison Supermarkets Plc посочи, че с края на октомври ще настъпи и края на сезона във Великобритания за отглеждането на салати и плодове, което ще доведе и до увеличаване на техния внос от ЕС. В тази връзка двете най-големи британски вериги магазини за хранителни стоки - Tesco Plc и J Sainsbury Plc, предупредиха още през юли, че правителството не би могло да избере по-лоша дата за излизане от ЕС от 31-ви октомври.

По-рано това лято правителството публикува най-лошия си сценарий за неконтролиран Брекзит в документ, който то първоначално се опита да запази в тайна. В доклада с кодовото име "Жълт чук" се описва как излизането от ЕС без споразумение ще "намали наличността и избора на продукти" в британските супермаркети, като в същото време ще се увеличат и цените, напомня Блумбърг.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна