Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен спад на германския износ през август, подсилващ сигналите за рецесия

Германският износ се понижи през август изненадващо силно, показват данни на федералната немска статистика Destatis, като това е пореден знак, че кризата в промишления сектор вероятно вече вкара водещата европейска икономика в рецесия.

Общият износ на стоките, произведени в Германия, се понижи през август с 1,8% до 101,2 млрд. евро спрямо юли, когато нарасна с 0,8% и при прогноза за понижение с 1,0%, като това представлява най-голямо намаляване на експорта от април 2019-а година насам. В същото време вносът се повиши с 0,5% до 85,0 млрд. евро след спад с 1,5% месец по-рано и очаквания за увеличение с 0,5 на сто.

Спрямо година по-рано германският експорт се сви с 3,9%, а вносът - с 3,1 на сто.

Нарастването на вноса при силно намаляване на износа доведе до свиване на търговския излишък на Германия на сезонно-коригирана база през август до 18,1 млрд. евро от 20,5 млрд. евро през юли и спрямо излишък за 17,6 млрд. евро през август 2018-а година.

На некоригирана база търговският излишък се сви още по-рязко до 16,2 млрд. евро спрямо излишък в размер на 21,4 млрд. евро през юли, докато очакванията на финансовите пазари бяха за позитивен търговски баланс в размер на 18,8 млрд. евро.

Според данни на Бундесбанк балансът по текущата сметка на Германия пък се сви през август до 16,9 млрд. евро от 21,3 млрд. евро през юли и очаквания за излишък в размер на 17,9 млрд. евро.

По-слабите от очакваното търговски данни и най-вече тези за експорта идват на фона на серия негативни икономически показатели, които продължават да подсилват очакванията, че германската икономика ще се окаже в техническа рецесия през третото тримесечие (две поредния тримесечия на отрицателен растеж) след свиване на БВП през второто тримесечие с 0,1 на сто.

Експортно-ориентираната немска промишленост изпитва сериозни проблеми от забавянето на глобалната икономика и високата бизнес несигурност, свързана с търговската война между САЩ и Китай, както и с продължаващата неяснота около Брекзит (дали Великобритания ще напусне ЕС на 31-ви октомври със или без сделка, или ще има ново удължаване на крайния срок?).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна