Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще разрешат на някои американски компании да доставят оборудване на "Хуавей"

Противоречиви информации относно предстоящите днес ключови търговски преговори САЩ-Китай

Администрацията на президента Доналд Тръмп планира да предостави в скоро време лицензи на малък брой водещи американски компании, чрез които те ще могат да доставят на "Хуавей" някои "нечувствителни стоки", въпреки че китайският технологичен гигант е включен в т.нар. "черен списък" на САЩ, съобщава вестник New York Times.

Компанията Huawei Technologies Co Ltd., която е най-големият световен производител на телекомуникационни устройства, беше поставена в американския "черен списък" през май, когато бяха преустановени търговските преговори между САЩ и Китай. Повод за това решение дадоха твърденията на САЩ, че китайската компания може да шпионира своите клиенти - обвинения, които бяха отречени многократно от "Хуавей".

"Черният списък" забранява "Хуавей" да купува части и компоненти от американските технологични компании без специално одобрение от страна на САЩ, ограничавайки по този начин достъпа на китайската фирма към основни технологии като например Google Mobile Services и към микрочипове на компании като Micron.

Американските компании могат да поискат лиценз за конкретни продукти, които да бъдат освободени от забраната, като към август Департаментът за търговия на САЩ е получил над 130 заявления от компании за лицензи за продажба на американски продукти на "Хуавей".

Агенция Ройтерс напомня, че правителствените служители призоваха американските компании да кандидатстват за подобни лицензи, следвайки обещанието на президента на САЩ Доналд Тръмп за известно облекчение, след като той заяви преди време, че ще бъде разрешен износът за "Хуавей" на "нечувствителни артикули", които биха могли да бъдат лесно заменени от чуждестранни конкуренти.

През миналата седмица администрацията на Тръмп е дала зелена светлина да започне одобряването на такива  лицензи за няколко американски компании, целящо заобикаляне на наложените през май ограничения, съобщава New York Times, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

През Ройтерс обаче говорител на Департамента за търговия на САЩ заяви, че поне до сряда следобед не е имало официално указание по този въпрос за предоставяне на лицензи. На този етап и от "Хуавей" не коментираха информацията, посочва Ройтерс.

Макар и все още непотвърден, този ход на американската администрация идва в момент, когато във Вашингтон се очаква по-късно днес да стартират търговските преговорите на високо ниво между САЩ и Китай, целящи да бъде сложен край на 15-месечната търговска война между двете водещи световни икономики.

По-рано днес базираното в Хонконг китайски издание South China Morning Post (близко до управляващите в Пекин) съобщи, че "не е бил постигнат прогрес" по време на проведените двудневни преговори на по-ниско ниво, които имаха за цел да очертая рамката на предстоящите разговори на високо ниво между китайския вицепремиер Лю Хъ и американския търговски представител Робърт Лайтхайзър и финансовия министър Стивън Мнучин.

Според изданието китайската делегация е отказал да преговаря за т.нар. "принудителен трансфер на технологии", което е едно от ключовите настоявания от страна на САЩ. То също така посочва, че вицепремиерът Лю Хъ и неговият екип могат да напуснат преговорите по-рано от очакваното.

Агенция Блумбърг обаче съобщава, че САЩ, подобно на Китай, са склонни за постигане на "частична търговска сделка", която да включва и валутно споразумение. Валутното споразумение, за което САЩ твърдят, че е било договорено по-рано тази година преди разпадането на търговските преговори през май, може да се окаже част от това, което Белият дом смята, че може да се окаже първа фаза от търговското споразумение с Пекин. Според източници на Блумбърг това ще бъде последвано от повече преговори по основни въпроси като интелектуалната собственост и принудителния трансфер на технологии.

Днешните търговски преговори са от голямо значение с оглед на факта, че преди време САЩ заплашиха да увеличат от 15-и октомври митата върху вноса на китайски стоки за 250 млрд. долара до 30% от настоящите 25%. Ако преговорите отново се провалят, от 15-и декември САЩ ще въведат високи мита за почти целия китайски внос, който е на стойност около 500 млрд. долара годишно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна