Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Стърджън е притеснена, че лейбъристите ще помогнат за гласуване на Брекзит сделката

Партията ДЮП насърчава и други британски депутати да гласуват против новата сделка

Никола Стърджън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън изрази опасения, че достатъчен брой депутати от Лейбъристката партия ще подкрепят договорената в четвъртък нова Брекзит сделка на британския премиер Борис Джонсън, което да доведе до нейното одобрение от Камарата на общините в събота.

"Надявам се, че греша, но имам истинско подозрение, че лейбъристите ще бъдат много доволни да видят как сделката ще бъде одобрена. Официално те ще се противопоставят, но ще предоставят свои "бунтари", за да гарантират, определен брой депутати, които да гласуват за споразумението. Това обаче ще сложи край на лейбъристите в Шотландия, ако в крайна сметка те улеснят Брекзит", написа Стърджън в петък в Туитър.

След вчерашната новина за постигната Брекзит сделка между Лондон и Брюксел лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин критикува споразумението и настоя партията му да гласува против него по време на вота в британския парламент в събота.

Съобщения в британските медии обаче предполагат, че лейбъристки депутати могат и да се противопоставят на партийната позиция и да подкрепят договореното от Борис Джонсън споразумение. Самата Никола Стърджън и нейната Шотландска национална партия категорично се противопоставиха на споразумението, твърдейки, че то е "против волята" на шотландския народ и според непотвърдени информации те планират да внесат поправка, която да настоява за поредното отлагане на Брекзит.

Междувременно стана ясно, че Демократичната юнионистка партия (ДЮП) не само ще гласува срещу Брекзит сделката на Борис Джонсън, но и ще "насърчи" колеги от другите партии, включително и от управляващите консерватори, да направят същото, заяви в петък депутатът Сами Уилсън пред радио Би Би Си.

Уилсън каза, че неговата партия ДЮП ще лобира срещу сделката, тъй като смята, че тя "ще окаже влияние върху единството на Обединеното кралство“, опасявайки се, че "ще разпали още националистки настроения в Шотландия“ и ще се окаже "пагубна" за икономиката на Северната Ирландия.

"Утрешното гласуване в британския парламент не е краят на играта", посочи Сами Уилсън. "Всъщност това вероятно отваря възможности за правителство, които не са налични в момента, след общи избори", заключи северноирландският депутат.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна