Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„УотсАп“ революция назрява в Ливан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ливанското правителство е изправено пред призиви да подаде оставка, след като снощи хиляди гневни демонстранти излязоха на улиците в страната да протестират срещу тежките икономически условия, предаде АФП.

Общественият гняв се разпали, след като парламентът прие бюджет със строги икономии, а вчера недоволството избухна заради план за въвеждане на данък върху приложения за смартфони.

В четвъртък министърът на информацията Джамал Джарах обяви 20-центова такса на ден за използването на платформи като „УотсАп“ и „Вайбър“. Според него тя щяла да донесе на хазната 200 млн. долара годишно.

В реакция в цялата страна демонстранти скандираха популярен от Арабската пролет през 2011 г. - „Народът иска режимът да падне“.

Часове по-късно правителството се отказа от плана си на фона на сблъсъци между граждани и силите за сигурност, но въпреки това протестите продължават и днес.

Протестиращите в столицата Бейрут блокираха пътя към летището с горящи гуми, заради което бяха изпратени органите на реда.

Край правителствените сгради в центъра на града избухна насилие между демонстранти и силите за сигурност, които използваха сълзотворен газ.

Акции на недоволство имаше и в град Сидон, в северния град Триполи и в Долината Бекаа, както и в други райони.

Днес премиерът Саад Харири отмени заседание на кабинета. Очаква се той да направи изказване по повод възникналата криза. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна