Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлес Пучдемон остава на свобода в Белгия

| обновено на 18.10.19 в 15:14
Карлес Пучдемон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който живее в изгнание в Брюксел, бе освободен от белгийските власти, на които по-рано днес се предаде заради нова заповед за арест от Мадрид, предаде Ройтерс.

„Явих се пред съдията и той заяви, че няма нужда от плащане на гаранция за освобождаването ми. Не мога да напускат страната без знанието, той си отбеляза адреса ми. Това е началото на процеса в рамките на белгийската правосъдна система, която ще приключи с решение за заповедта за арест“, каза Пучдемон.

По-рано днес той „се яви доброволно пред белгийските власти, придружаван от адвокатите си“, съобщи канцеларията му в изявление във връзка с издадената заповед за арест. В текста пише, че бившият каталунски премиер отхвърля заповедта и се противопоставя на всякакви опити да бъде екстрадиран в Испания.

Бившият каталунски премиер и други лидери на сепаратисткото движение избягаха в Белгия през октомври 2017 г., след като бяха призовани да се явят пред съда, за да отговарят за опита си за отделяне на областта от Испания. Каталунските сепаратисти организираха референдум за независимост, който испанското правителство определи като незаконен, припомня АП.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна