Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън предупреди депутатите, че ускорява подготовката за Брекзит без сделка

Той заплаши да изтегли Брезкит законопроекта и да тръгне към предсрочни избори

Изказване на Борис Джонсън преди Камарата на общините преди важния вот за Брекзит сделката
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви пред парламента във вторник, че неговото правителство е ускорило подготовката за Брекзит без сделка на фона на последните събития и призова депутатите да ратифицират договореното от него с ЕС "Споразумение за оттегляне" навреме, тъй като подкрепата на тази сделка е "най-добрият начин“ да се избегне неконтролирано напускане на Европейският съюз без споразумение.

Великобритания може да започне да се лекува и да се обединява, ако британските депутати одобрят законодателството за ратифициране на правителствената Брекзит сделка с Европейския съюз, заяви той пред Камарата на общините, предаде Ройтерс.

По-късно днес парламентът трябва да гласува за пръв път относно договорената от Джонсън нова сделка за Брекзит. Правителството се надява до края на четвъртък да прокара през Камарата на общините законодателството, свързано със "Споразумението за оттегляне" от ЕС.

"Ако одобрим тази сделка и свързаното с нея законодателството, можем да обърнем страницата и да позволим на този парламент и на тази страна да започнат да се лекуват и да се обединяват", посочи той пред парламента в началото на днешния ключов дебат.

Днешен позитивен вот ще деескалира подготовката на правителството за Брекзит без сделка

Джонсън също така каза, че ако днес Камарата на общините подкрепи сделката и приеме необходимото законодателство през следващите няколко дни, неговото правителство ще може да "деескалира" подготовката за Брекзит без сделка и да се съсредоточи върху други приоритети като "изграждане на нови отношения" с ЕС, както и по отношение на вътрешните проблеми.

Британският премиер увери депутатите, че според новата Брекзит сделка Северна Ирландия ще напусне Европейския съюз "с останалата част на Обединеното кралство, напълни и изцяло". Няма да бъдат въведени проверки между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство в Ирландско море, а само "леки контролни мерки", обеща той и подчерта, че Северна Ирландия ще напусне ЕС като част от единната митническа територия.

Тези мерки ще бъдат насочени към "незаконната търговия със застрашени животински видове" и огнестрелно оръжие и ще се "изпарят" автоматично, освен ако мнозинството в парламента на Северна Ирландия не гласува за запазването им, обясни премиерът.

Има обаче някои преходни договорености за Северна Ирландия, но те ще бъдат прекратени след четири години, освен ако не бъде решено нещо друго, посочи той пред депутатите.

"Принципът на съгласие е в основата на тези договорености", подчерта Джонсън.

Оттеглянето от ЕС ще позволи на Великобритания да договаря сделки за свободна търговия със страните по цял свят

Оттеглянето от Европейския съюз ще позволи на Великобритания да договаря сделки за свободна търговия със страните по цял свят, което ще доведе до инвестиции, работни места и иновации, добави британският премиер. Според него нова сделка за свободна търговия с ЕС може също така да направи неактуални проверките в Ирландско море.

Борси Джонсън подчерта, че парламента трябва да одобри тази вечер законопроектът за Споразумението за оттегляне, за да се "избегнат проблеми" и добави, че сделката е и най-добрият начин за осигуряване на сигурност за гражданите на Обединеното кралство и за гражданите на Европейския съюз, живеещи във Великобритания.

Той също така посочи, че ЕС "не е проявил ентусиазъм" относно поредно отлагане на Брекзит и помоли депутатите да помислят как ще изглежда Великобритания в очите на Брюксел, ако поискат трета Брекзит сделка.

Премиерът подчерта, че само от Камарата на общините зависи дали да ратифицира сделката, но в същото време коментира, че друга сделка не стои като вариант.

Джонсън заплаши с предсрочни избори

Към края на речта си Борис Джонсън заяви, че ще настоява за предсрочни избори, ако депутатите отхвърлят неговото Брекзит законодателство.

"Ако парламентът откаже да позволи да се случи Брекзит и вместо това поеме пътя и реши да отложи всичко до януари или евентуално за още по-дълго време, при тези обстоятелства… с голямо съжаление трябва да кажа, че законопроектът ще трябва да бъде изтеглен и ще трябва да вървим напред .... към общи избори".

Агенция Ройтерс обаче напомня, че премиерът ще се наложи да спечели вот в Камарата на общините, за да предизвика предсрочни избори, тъй като на този етап такива не са насрочени до 2020 година.

По-рано днес представители на ЕС предупредиха, че Европейският парламент няма да ратифицира споразумението преди парламента на Обединеното кралство да го направи и настояха, че споразумението е в интерес на всички.

Междувременно опозиционните партии на Обединеното кралство, включително Лейбъристката партия и Шотландската народна партия, както и Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия, която е част от мнозинството, изразиха опасения относно споразумението и заявиха, че ще гласуват против него.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна