Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК призова за присъединяване на Хърватия към Шенген

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейска комисия докладва днес относно напредъка на Хърватия в изпълнението на необходимите условия за присъединяване към Шенгенското пространство, съобщи пресслужбата на ЕК.

Въз основа на резултатите от започналия през 2016 г. процес на оценка по Шенген, Европейската комисия счита, че Хърватия е предприела необходимите мерки, за да осигури изпълнението на необходимите условия за пълното прилагане на шенгенските правила и стандарти.

„Поздравявам Хърватия за нейните усилия и постоянство за изпълнението на всички необходими условия, за да се присъедини към Шенген. Само ако сме обединени и задружни, можем да гарантираме по-силно Шенгенско пространство. Споделянето на постижение, каквото е Шенгенското пространство, трябва да бъде наша обща цел. Ето защо вярвам, че държавите членки ще предприемат необходимите стъпки, за да може Хърватия скоро да стане пълноправен член на Шенген“, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

В допълнение към това в днешното съобщение се потвърждава, че Хърватия е предприела необходимите мерки, за да осигури изпълнението на шенгенските правила в областта на управлението на външните граници. Хърватия ще трябва да продължи да работи, за да осигури последователното изпълнение на всички текущи действия в тази област.

Комисията приканва Съвета да обсъди съобщението с цел интегриране на Хърватия в Шенгенското пространство в съответствие с Акта за присъединяване от 2011 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна