Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко понижаване на печалбата и на приходите на "Боинг" заради кризата със 737 Max

Американският самолетростоител "Боинг" (Boeing) отчете по-голям от очакваното спад на печалбата през третото тримесечие, но и по-добри от прогнозите приходи, тъй като слабите доставки на самолети от модела 737 бяха частично компенсирани от по-високи поръчки за отбраната и по-добри приходи за проддръжка.

Нетната печалба на "Боинг" се понижи през третото тримесечие с близо 50% до 1,17 млрд. долара, или от $2,05 за акция спрямо печалба от 2,36 млрд. долара, или по $2,07 на акция година по-рано. Изключвайки извънредните разходи, печалбата се понижи до $1,45 за една акция от $3,58 при очаквания на финансовите пазари за по-слаб спад на печалбата към $2,07 за акция.

В същото време приходите на американския самолетростроител се свиха с 21% до 19,98 млрд. долара, но при прогноза на Уолстрийт за още по-солиден спад към 19,61 млрд. долара.

Приходите от продажбите на пътнически самолети се свиха с 41% до 8,25 млрд. долара, но при очаквания за 7,78 млрд. долара, въпреки че през третото тримесечие доставките на пътнически самолети намаляха с цели 61% до общо 62 броя. Приходите от отбрана, сигурност и космическа дейност обаче нараснаха с 2% до 7,04 млрд. долара, надвишавайки очакванията от 6,76 млрд. долара.

Компанията посочи, че приемането на регулаторното одобрение за връщането на самолетите 737 Max в експлоатация ще започне през четвъртото тримесечие и че постепенно ще увеличи производствената си норма за модела 737 до 57 броя на месец от 42 на месец до втората половина на 2020-а година.

Инвеститорите за сега сякаш акцентират на по-малкия от очакваното спад на приходите, поради което акциите на Boeing поскъпват с близо 1% на извънборсовата търговия, но след като през последните три месеца те поевтиняха с 9,7% на фона на кризата с принудително приземените по цял свят самолети 737 Max от март насам след двете смъртоносни катастрофи с този модел в рамките на по-малко от пет месеца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна