Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моралес сравни следизборното напрежение в Боливия с преврат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Боливийската опозиция започна днес обща стачка заради спорните изборни резултати, които предполагат нов мандат за левия президент Ево Моралес, който сравни протестните акции с „десен преврат“, предаде АФП.

Пред репортери той заяви, че ще вземе мерки за „защита“ на демокрацията и изрази увереност, че ще бъде обявен за победител на неделния вот без нужда от балотаж.

Моралес, бивш производител на кока и най-дългогодишен латиноамерикански лидер, е на прага на четвърти пореден мандат. Опозицията обаче сигнализира за измами при преброяването на бюлетините.

„Налице е преврат. Искам народът на Боливия да знае това. Досега кротко стояхме настрана, за да избегнем насилие и не сме влизали в конфронтация“, каза Моралес в първото си публично изказване след изборите по повод стачката и изпълнените с насилие антиправителствени протести, които избухнаха след вота.

Частични резултати в неделя вечерта показаха, че Моралес ще се изправи на балотаж срещу основния си съперник – центристът Карлос Меса.

Но нещата се промениха драматично в понеделник, когато избирателната комисия публикувано нови резултати, които му отредиха победата.

Гневни боливийци запалиха изборни офиси, а привърженици на двамата кандидати влязоха в сблъсъци в столицата Ла Пас.

Наблюдатели от Организацията на американските държави също заявиха за драматична и трудна за обяснения промяна в тенденцията след първоначалните резултати. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна