Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централната банка на Чили намали лихвите на фона на ескалиращите протести в страната

Централна банка на Чили
Снимка: Ройтерс

В сряда Централната банка на Чили понижи основния си лихвен процент до 1,75% от 2,0%, което е третото лихвено намаление от юни насам, като това решение идва на фона на ескалиращите протести срещу икономическото неравенство, разтърсили южноамериканската държава.

Единодушното решение на банката беше широко очаквано от участниците на финансовите пазари с оглед на факта, че чилийската икономика изпитваше проблеми още доста преди протестите от тази седмица.

"В краткосрочен план икономическата дейност ще бъде повлияна от частичната парализа на страната и щетите върху нейната инфраструктура“, се посочва в съобщение на банката.

Досега най-малко 18 души загинаха при протестите, които започнаха заради увеличение на разходите за обществен транспорт, което предизвика сериозно безредици през последните дни, нападения с цел палеж, грабежи на предприятия и обявяване на извънредно положение от президента Себастиан Пинера за голяма част от Чили.

Във вторник Пинера обяви амбициозен набор от мерки с цел потушаване на протестите, включително гарантирана минимална заплата, увеличение на държавните пенсии и стабилизиране на разходите за електроенергия.

Централната банка заяви, че средносрочната перспектива ще зависи от "мащаба и скоростта на реконструкцията, въздействието на очакванията и ефектите от мерките, обявени от чилийската администрация".

Министърът на финансите Фелипе Ларейн каза по-рано тази седмица, че гражданските вълнения "несъмнено" ще имат "значително" въздействие върху икономиката.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна