Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският парламент даде зелена светлина за ново отлагане на Брекзит

Давид Сасоли, председател на Европейския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли написа в четвъртък писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което го посъветва да приеме предложеното удължаване на срока на процедурата по член 50 от Европейския договор и да предостави на Обединеното кралство още едно отлагане на Брекзит, преди Великобритания да завърши законодателната процедура, необходима за напускане на блока.

Пишейки от името на Председателския съвет, състоящ се от председатели на отделните политически групи в парламента, Сасоли посочи, че след преглед на текущата ситуация във връзка с излизането на Великобритания от ЕС, управителният орган на ЕП "препоръчва на Доналд Туск да приеме британската молба за допълнително удължаване на крайния срок до 31-ви януари 2020-а година".

"Това разширение ще позволи на Обединеното кралство да изясни позицията си, а Европейският парламент да упражнява правилно своята роля", подчерта Давид Сасоли.

Според по-ранните информации лидерите на ЕС ще се срещнат отново в петък, за да обсъдя одобряване на удължаването на Брекзит срока, за каквото настоява британския парламент. Говори се, че ЕС-27 ще проведат "писмена процедура" относно поредното отлагане на Брекзит, вместо в петък да се проведе извънредна среща на Европейски съвет по този въпрос.

Франция и някои други държави обаче желаят по-кратко отлагане на Брекзит, но брюкселски дипломати отбелязват, че френската опозиция не е прекалено силна, така че все още има шанс за по-дълго забавяне. По-рано френският президент Еманюел Макрон заяви, че Париж би предпочел Брекзит да бъде отложен с 15 или дори по-малко дни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна