Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на промишлените поръчки за дълготрайни стоки и на бизнес инвестициите в САЩ през септември

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба в САЩ се понижиха изненадващо силно през септември за пръв път от три месеца насам, докато бизнес инвестициите се свиха за втори пореден месец, което е ново доказателство за влошаване на промишления сектор и за отслабване на водещата световна икономика.

През септември новите промишлени поръчки за стоки с дълготрайна употреба се свиха с 1,1% спрямо август, когато нараснаха с 0,3% (низходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,5%), докато прогнозите на финансовите пазари бяха за тяхно по-скромно понижение с с 0,8%, показват данни на Търговския департамент на САЩ.

Спадът се дължи в най-голяма степен на силно намаление с 11,8% на поръчките за нови пътнически самолети и части за тях (с оглед на продължаващата криза със самолети Boeing 737 Max), както и с 1,6% на поръчките за автомобил и на части за тях.

Изключвайки тези за транспортно оборудване, дълготрайните поръчки през септември се свиха с 0,3% след повишение с 0,3% през август, докато поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната, се понижиха с 1,2 на сто.

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната и въздухоплаването, пък се понижиха с 0,5% след спад с 0,6% през август (низходяща ревизия от понижение с 0,4%). Именно тази категория данни се следи като ключов барометър за бизнес инвестициите в САЩ, тъй като тя е мерило за разходите на фирмите за оборудване и софтуер. Намаляване на този тип поръчки за втори пореден месец предполага свиване на бизнес инвестициите през третото тримесечие, което пък да доведе до ограничаване на американския икономически растеж през периода юли - септември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна