Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драги защити стимулиращата парична и лихвена политика на ЕЦБ

Той отрече да има сериозно разделение в ЕЦБ относно провежданата политика

Последна пресконференция на отиващия си шеф на ЕЦБ Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги защити изключително разхлабена парична и лихвена политика, провеждана от ЕЦБ, по време на последната си пресконференция начело на водещата банкова институция в еврозоната и в целия ЕС.

След края на последното за него заседание на ЕЦБ, на което банката остави без промяна своите лихви, Драги отново подчерта, че рисковете за икономиката на еврозоната, както и за глобалната икономика, остават в низходяща посока (за по-слаб от очакваното растеж).

Според него постъпилите данни след края на септемврийското заседание потвърждават предишна оценка на ЕЦБ за продължителна слабост в динамиката на растежа на еврозоната, постоянството на съществените рискове в низходяща посока и приглушен инфлационен натиск. В същото време продължаващият растеж на заетостта и увеличаването на заплатите продължават да са в основата на устойчивостта на икономиката в еврозоната.

"Изчерпателният пакет от политически мерки, който гласувахме на последната ни среща, предоставя съществени парични стимули, които ще допринесат за по-нататъшно облекчаване на кредитните условия за бизнес и домакинствата. Това ще подкрепи икономическата експанзия на еврозоната, непрекъснатото нарастване на вътрешния ценови натиск и по този начин устойчивото приближаване на инфлацията към нашата средносрочна инфлационна цел от малко под 2 на сто", отбеляза Марио Драги.

Членовете на ЕЦБ са готови да приспособят всички налични финансови инструменти по подходящ начин, за да стимулират завръщането на инфлацията към целевото ниво, отбеляза той. Драги отново визира продължаващата слабост в международната търговия и глобалната несигурност, посочвайки, че неблагоприятните фактори вредят на растежа на инвестициите.

Напускащият своя управленски пост подчерта и колко важно е сътрудничеството между банката и МВФ, като се има предвид трудният момент, с който се намира европейската икономика.

"За съжаление, всичко, което се случи през септември, показа, че нашата решителност е оправдана. Имаме данни, показващи по-нататъшно отслабване на икономиката. Друго наблюдение е, че слабостта в производството се разпространява и в сектора на услугите. Предложените от МВФ мерки са напълно обоснована, като сега сътрудничеството на ЕЦБ с фонда е крайно необходимо".

Марио Драги отрече да има сериозно разделение в ЕЦБ относно провежданата политика.

Според него отрицателните лихви бяха "много положителен опит" за еврозоната, като допълни, че централната банка наблюдава за рисковете, подчертани от Международния валутен фонд, в случай че лихвените ставки останат твърде ниски твърде дълго време, но засега ползите от тази политика са повече, за да компенсират всякакви странични ефекти.

Попитан за медийните съобщения за разцепление сред членовете на Европейската централна банка, Драги подчерта, че "не за първи път някои разногласия" стават публично достояние, но отхвърли идеята за разделяне.

Според него последният пакет стимули ще подкрепи икономическия растеж и инфлацията. Драги също така повтори, че държавите-членки "с фискални възможности трябва да действат ефективно и своевременно", така че да могат да извлекат пълните ползи от политиката на ЕЦБ. Той добави, че силно задлъжнелите страни трябва да продължат с реформите.

Европейската централна банка продължава да настоява за завършване на банковия съюз и на съюза на капиталовите пазари, заяви Драги.

Той също така отбеляза, че е намаляла вероятността от твърд Брекзит (излизане на Великобритания от ЕС без споразумение). Все пак на средносрочната несигурност се гледа със загриженост, добави той.

На въпрос дали неговата приемничка Кристин Лагард е била съгласна с днешното политическото решение на ЕЦБ, Драги отговори, че тя е присъствала на заседанието, но не участва в дискусията на управителния орган на централната банка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна