Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата US посланичка видя уиски за 120 хил. лв. на първото ѝ обществено събитие у нас

4
Ема Хопкинс (отляво) посланик на Великобритания, Херо Мустафа (дясно), посланик на САЩ откриха Уиски фест в София.
Снимка: Ани Петрова

Бутилка уиски за 120 хиляди лева е акцент на Уиски Фест София 2019. Тридневното събитие беше открито днес от трима посланици - на Великобритания, Ирландия и САЩ - Ема Хопкинс, Майкъл Форбс и Херо Мустафа, съобщи БТА.

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс отбеляза, че за нея е чест да присъства за пета поредна година на откриването на най-престижния фестивал на уиски в Централна и Източна Европа. Гордея се, че голяма част от представените тук марки са шотландски, посочи тя. В духа на приятелството Ема Хопкинс цитира думи на писателя Реймънд Чандлър, че няма лошо уиски, има само някои уискита, които не са толкова добри, колкото други, така че с нетърпение очаква да опита ирландските и американските уискита.

Посланикът на САЩ Херо Мустафа отбеляза, че това е първото ѝ обществено събитие, откакто е в София - вече малко повече от седмица, и то е точно уиски фест. Знам, че на европейския континент има известен дебат относно това как точно се пише думата уиски на английски език, посочи тя. В Америка няма значение как точно се пише, стига да има американски етикет на бутилката, добави Херо Мустафа.

Посланикът на Ирландия Майкъл Форбс посочи, че, както повтаря вече четири години, уискито е изобретено в Ирландия. Става дума за създаване, за изкуство, разбира се, други са се опитали да го копират, коментира той. Знам, че една буква не е толкова важна, но когато липсва една буква в изписването, какво ли друго са изпуснали в продукта, попита шеговито Форбс и посъветва любителите на тази напитка да се придържат към уискито изписано с "е" (whiskey). Ирландското уиски е и ще остане продукт на ЕС и в бъдеще, заяви ирландският посланик.

72-годишно уиски на The Macallan за 120 000 лева на Уиски Фест София 2019

Бутилката уиски за 120 хиляди лева, показана на осмия Уиски Фест София, е от 700 мл и някои от стъклените ѝ елементи наподобяват архитектурните особености на дестилерията и околността й. Уискито е single malt, отлежало 72 години, дестилирано в началото на 40-те години на миналия век в Шотландия. От това уиски са произведени близо 600 бутилки, като една от тях е продадена в България.

Тридневното изложение в Sofia Event Center събира на едно място над 300 вариации на марки уиски от цял свят, сред тях и собствената марка „Уиски Фест София“. По време на събитието гостите имат богат избор от преживявания - специална зала за коняк и ром, бариста кът за любителите на кафе напитки и щанд с деликатеси със сосове от уиски. В допълнение има джаз изпълнения на живо, а гостите ще могат да опитат най-новото в уиски-коктейлите, някои на основата на бира, според световните тенденции.

Билетите за Уиски Феста са в продажба онлайн на https://bilet.bg/en/events/whiskey-fest-sofia-2019/1473, а могат да се купят също така и в Sofia Event Center по време на самото събитие.

Един от гостите на фестивала ще спечели пътуване до три дестилерии в Шотландия за двама, както и Golden Tour на атракцията The Scotch Whisky Experience в сърцето на Единбург.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия