Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени разкриха точното място на люлката на човечеството

Слонове край р. Окаванго в Ботсвана
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съвременните хора са се появили преди 200 000 г. в региона на днешна Северна Ботсвана в южната част на Африка, твърдят учени в „най-прецизното“ изчисление на местоположението на люлката на човечеството, предаде АФП.

Отдавна се знае, че хомо сапиенс произхожда от Африка, но учените досега не можеха да дадат точна локация на родното място на вида.

Международен екип е взел ДНК-проби от 200 представители на африканската етническа група Койсан, за която се знае, че носи висока част от клон на ДНК, известен като L0, населяваща съвременна РЮА и Намибия.

След това те комбинирали ДНК пробите с географско разпространение, археологически данни и данни за изменението на климата, за да излязат с геномна времева линия, която да предложи трайна линия от L0, простираща се назад 200 000 години в региона на юг от река Замбези в Ботсвана.

Работата им създала генетична карта, която проследява L0, и показва, че праисторическите хора, живели в региона за около 70 000 г., преди климатични събития да ги накарат да се разпръснат из света преди около 130 000 години.

Районът, идентифициран в проучването, се е наричал Макгадикгади-Окаванго, където някога е имало огромно езеро, приблизително два пъти повече от площта на езерото Виктория.

Днес е до голяма степен пустиня.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!