Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непалец изкачи всичките 14 осемхилядници за 190 дена

Нирмал Пурджа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нирмал Пурджа от Непал записа историческо постижение с изкачването на Шиша Пангма (8013 м) - най-ниския от осемхилядниците. С това той завърши Хималайската корона за рекордно кратко време, съобщи Франс прес.

Бившият гурка (непалски военен) стъпи на всички 14 осемхилядника за само 190 дни (шест месеца и седем дни) и изпълни успешно своя "Възможен проект".

„Мисията е приключена“, написа Пурджа в профила си във Фейсбук след изкачването.

"Това бяха изтощителни, но смиряващи шест месеца. Надявам се да съм доказал, че всичко е възможно с известна решителност, самоувереност и позитивност", каза 36-годишният непалец, цитиран от Франс прес.

Рекорда за най-бързо постигане на Хималайската корона държеше корейският алпинист Ким Чан-хо, който изкачи върховете за седем години, десет месеца и шест дни, завършено през 2013 г. Тогава той подобри постижението на поляка Йежи Кукучка (между 1979 и 1987 г.), който покори осемхилядниците за седем години 11 месеца и 14 дена.

При похода си към върховете Нирмал Пурджа използва допълнителен кислород, както и подкрепата на шерпи.

Ключова роля за успеха на мисията му имаше и дипломацията. Непалецът очакваше специално разрешение от Китай за опита си на Шиша Пангма, тъй като този сезон китайските власти забраниха изкачванията на върха.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна