Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ могат да разширят тарифното освобождаване за внос на китайски стоки за 34 млрд. долара

Службата на търговския представител на САЩ заяви в понеделник, че обмисля разширяване на освобождаването от митнически тарифи за вноса на китайски стоки на стойност 34 млрд. долара.

В изявление от офиса на търговския представител посочиха, че ще приемат аргументи за или против ново удължаване на освобождаването при въвеждане на високи китайски мита през периода от 1-ви до 30-ти ноември.

Настоящите изключения, одобрени през миналия декември, се прилагат за около 1000 китайски продукта и стоки, които бяха освободени от 25 процентните мита, влезли в сила през юли 2018-а година. Одобреното в края на миналата година 12-месечно изключение за тези китайски стоки изтича на 28-и декември.

Възможното удължаване на тези изключения може да бъде факт, тъй като преговарящите от САЩ и Китай се опитват да приключва т.нар. "първа фаза" от търговската сделка. Тази преговорна фаза може да включва отмяна на новия кръг от тарифи за внос на китайски стоки за 250 млрд. долара, който беше планиран да влезе в сила от 1-ви октомври и който веднъж вече беше отложен от Вашингтон.

В понеделник президентът Доналд Тръмп заяви, че очаква да подпише предсрочно значителна част от търговската сделка с Китай, но не уточни точно кога може да стане това.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна