Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилен растеж на френската икономика и през третото тримесечие

Снимка: Ройтерс

Френската икономика запази изненадващо стабилно темпо на растеж през третото тримесечие благодарение на известно увеличение на вътрешното търсене и на потребителските разходи, което компенсира отслабването на бизнес инвестициите и негативния принос към растежа на международния търговски баланс, показват предварителни данни на официалната статистика Insee.

Брутният вътрешен продукт на Франция нарасна на тримесечна база с 0,3% при очаквания за по-слабо повишение с 0,2% и след растеж с 0,3% и през второто тримесечие (възходяща ревизия от предишна оценка на Insee за повишение на БВП с 0,2%).

Вътрешното търсене беше основен двигател за икономическия растеж през третото тримесечие, добавяйки 0,5 процентни пункта към БВП на Франция, като разходите на домакинствата се повишиха с 0,3% спрямо второто тримесечие, когато нараснаха с 0,2%.

Растежът на бизнес инвестициите се забави през третото тримесечие до 0,9% от 1,2% през периода април - юни, като промяната в бизнес запасите на компаниите допринесе с 0,1 процентни пункта към икономическата експанзия.

Износът нарасна през периода юли - септември с 0,3% (след понижение с 0,1% през второто тримесечие), докато вносът се увеличи с цели 1,4% (след спад с 0,3% през предходните три месеца), в резултат на което отрицателният френски търговски баланс отне 0,4 процентни пункта от растежа на БВП.

На годишна база БВП на Франция нарасна през третото тримесечие с 1,3% след повишение с 1,4% през второто тримесечие.

Устойчивостта на френския икономически растеж представлява добра новина за президента Еманюел Макрон в момент на опасения относно забавящия се растеж на световната икономика, пореден в най-голяма степен от международните търговски спорове, които обаче засегнаха доста силно основния търговски партньор на Франция в лицето на Германия.

Френската статистика Insee представи и данни, показващи изненадващо свиване на потребителските разходи през септември с 0,4% спрямо август, когато се увеличи с 0,1% и при очаквания за стабилизация в нивото от предходния месец.

На годишна база разходите на френските домакинства нараснаха през септември с 0,3% след спад с 0,1% месец по-рано и очаквания за повишение с 0,6 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна