Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на германската безработица през октомври

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През октомври германските  безработни се увеличиха по-силно от очакваното, което е поредно доказателство, че кризата в промишления сектор на водещата европейска икономика вече започна да се отразява негативно и на трудовия пазар.

Безработица в Германия на сезонно коригирана база стабилизира през октомври на септемврийското ниво от 5,0%, задържайки над рекордното дъно от 4,9%, достиганото по-рано през годината (най-ниско ниво на безработица след обединението на Германия в края на 1990 година), показват данни на Федералната агенция по заетостта (BA), потвърждавайки очакванията на финансовите пазари.

В рамките на октомври обаче броят на безработните германци се увеличи с 6000 след понижение с 9000 през септември и очаквания за по-скромно нарастване с 2000, достигайки общо 2,287 милиона.

"Неотдавнашната икономическа слабост оставя своя отпечатък и върху пазара на труда. Но като цяло, трудовият пазар е все още здрав", заяви шефът на Федералната агенция по заетостта (FA) Детлеф Шееле.

На некоригирана база безработицата в Германия се понижи през октомври с 30 хиляди до 2,204 милиона броя, като самата безработицата на сезонно-некоригирана база се понижи до 4,8% от 4,9% през септември.

Броят на регистрираните свободни работни места пък се понижи през октомври с 60 000 спрямо година по-рано, достигайки 765 000 броя, допълни агенцията.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна