Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнучин: Глобалният растеж се забавя и оказва известно влияние върху икономиката на САЩ

Стивън Мнучин, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Глобалният растеж се забавя и повлиява леко негативно на Съединените щати, заяви в сряда американският финансов министър Стивън Мнучин, но той добави, че икономиката на САЩ остава силна и с добър приток на капитали.

"Няма съмнение, че световната икономика се забавя и това има известно негативно влияние върху американската икономика", посочи той в сряда по време на инвестиционна конференция в саудитската столица Рияд. Мнучин обаче отбеляза, че икономиката на САЩ остава сила с ниска безработица и инфлация и добър приток на капитали в страната.

Финансовият министър също така посочи, че Европа трябва да направи повече по отношение на фискалната и на регулаторната си политика, за да запази икономическия растеж.

Говорейки на инвестиционната конференция в Риад, Мнучин каза, че предстоящото първоначално публично предлагане на акции (IPO) на петролния гигант "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) ще предостави отличен шанс за стимулиране на капиталовите пазари.

По-рано днес министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз Бин Салман заяви, че принц Мохамед бин Салман ще вземе окончателното решение относно времето, в което се очаква да бъде проведено най-голямото в света IPO.

Изказвайки се на същия форум в Риад, енергийният министър потвърди, че скоро предстои публични дебют на капиталовия пазар на компанията "Арамко". "Това ще стане скоро. Ще настъпи в точното време, с правилния подход и определено с правилното решение. И това ще бъде преди всичко решение на Саудитска Арабия и по-специално решение на принц Мохамед", посочи той.

Ден по-рано "Уолстрийт джърнъл" научи от свои източници, че компанията Saudi Arabian Oil Co.(Saudi Aramco) планира да разкрие официално плановете си за първоначалното публично предлагане на 3-ти ноември. Според същата информация държавният петролен гигант си поставя за цел да бъде включен в листата на саудитската фондова борса TADAWUL на 11-ти декември, малко след като бъде определена цената за акция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени