Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преместването на олимпийския маратон ще струва 315 млн. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Губернаторът на Токио Юрико Коике заяви, че новината за решението маратонът от Олимпийските игри догодина да бъде преместен в Сапоро е била „огромен шок" за столицата и тя все още иска състезанието да се проведе по план.

Според изчисления на управляващите в Токио преместването на север в Сапоро ще струва допълнителни 34 млрд. йени (315 млн. долара), включително разходи за изграждане на временни съоръжения и полагане на средства за масова комуникация. Според местните медии японците смятат да изискват тези средства от МОК.

„Като лидер и представител на града домакин на Игрите моето желание е маратонът и спортното ходене да се проведат в Токио. Това предложение (да бъде преместен маратонът в Сапоро) беше направено без никакво предварително обяснение до правителството и събранието в Токио. Обяснението дойде едва в последния момент", заяви Коике, която наблегна, че за да бъдат успешни Игрите, трябва да съществува взаимно доверие.

През миналата седмица Международният олимпийски комитет обяви, че премества маратона на север - в Сапоро, за да се избегнат очакваните високи температури в Токио през следващото лято. Президентът на Комисията по координация на МОК Джон Коутс заяви, че решението е било взето след Световното по лека атлетика в Доха, на което дузина атлети получиха медицинска помощ заради горещите и влажни метеорологични условия.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна