Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадваща стабилизация на икономическия растеж в еврозоната през третото тримесечие

Икономическият растеж в еврозоната стабилизира изненадващо през третото тримесечие при очаквания за ново негово забавяне, докато растежът в рамките на целия Европейския съюз дори отбеляза слабо подобрение, показва оповестената в четвъртък експресна оценка на Евростат.

Според предварителни данни на европейската статистика, комбинираният брутен вътрешен продукт на 19-те страни - членки на еврозоната се увеличи с 0,2% през третото тримесечие, запазвайки темпото на растеж от предходните три месеца и при прогноза на финансовите пазари за забавяне на растежа до 0,1 на сто. По този начин икономическата експанзия в региона на единната валута стабилизира в анемичните нива, отчетени през последните две тримесечие на 2018-а година.

Трябва обаче да се има предвид, че в предварителните калкулации на Евростат не са включени данните за представянето на германската икономика, които ще бъдат оповестени от немската статистика Destatis чак на 14-ти ноември. Ако се потвърдят опасенията за отрицателен растеж на БВП на Германия (изпадане на немската икономика в техническа рецесия), това може да доведе до низходяща ревизия на предварителната оценка на Евростат за представянето на икономиката на цялата еврозона през третото тримесечие.

Графика на БВП на еврозоната

Спрямо година по-рано БВП в еврозоната нарасна през трите месеца до края на септември с 1,1% след повишение с 1,2% през второто тримесечие на 2019-а година, потвърждавайки осредните очаквания на финансовите пазари.

Евростат представи също така и данни, показващи слабо ускоряване на икономическия растеж в целия Европейския съюз.

Според експресна оценка на европейската статистика БВП на ЕС нарасна през третото тримесечие с 0,3% спрямо предходните три месеца, когато беше отчетен икономически растеж от 0,2%, докато растежът на годишна база остана за второ поредно тримесечие на ниво от 1,4 на сто.

Евростат отчете забавяне на инфлацията в еврозоната през октомври до едва 0,7% на годишна база от 0,8% месец по-рано, като това е най-ниската инфлация в региона на единната валута от ноември 2016-а година насам. Спрямо септември потребителската инфлация се повиши с 0,2 на сто.

Продължаващото отслабване на индекса на потребителските цени (CPI) се дължи в най-голяма степен на спад на енергийните цени през октомври с 3,4% спрямо година по-рано след тяхно понижение с 1,8% през септември. Цените на храните, алкохола и тютюневите изделия пък се повишиха за втори пореден месец с 1,6%, докато цените на услугите се увеличиха през октомври с 1,6% след тяхно повишение с 1,5% през септември.

Основния индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) обаче се повиши през октомври с 0,1% на месечна база и с 1,1% на годишна база след растеж с 1,0% през септември. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в регион. Въпреки слабото ускоряване на основната инфлация, тя остава далеч под целевото ниво на ЕЦБ за инфлация от малко под 2 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна